Zpannend Zernike 1 oktober | Zpannende activiteiten bij de Hanzehogeschool Groningen! 

Leren, ontdekken en vooral doen! Ook dit jaar opent de Hanzehogeschool Groningen haar deuren tijdens het Groninger wetenschapsfestijn Zpannend Zernike. Op zondag 1 oktober is er tussen 12.00 en 17.00 uur van alles te zien, doen en ontdekken op vier Hanze-locaties:

  • De BrugsmaBorg (Zernikeplein 9)
  • Van DoorenVeste (Zernikeplein 11)
  • EnTranCe – Centre of Expertise Energy (Zernikelaan 17)
  • Zernike Advanced Processing (ZAP, Zernikelaan 17)

Zo kun je in de BrugsmaBorg hologrammen maken, knuffelen met interactieve robots én leer je energie opwekken in Sciencecentrum De Magneet. In de Van DoorenVeste kun workshops volgen in de Makerspace, leer je robots programmeren en ervaar je hoe het is om een vliegtuig te besturen in een flight simulator.

Bij EnTranCe in de Energy Barn kun je deelnemen aan verschillende activiteiten. Doe mee aan “Check je warmte lek” en ontdek, met een warmtebeeldcamera, welk materiaal het beste isoleert, race met op waterstof aangedreven bestuurbare auto’s en leer alles over waterstof door de waterstofmaquette die is gemaakt door mbo-leerlingen van samenwerkende scholen. Naast deze activiteiten organiseren De Jonge Onderzoekers ook activiteiten in de Energy Barn. Zij laten je het effect van magnetisme ontdekken. Ook ga je aan de slag met stroomkringen en leer je hoe elektriciteit rondgaat in een apparaat.

Bij ZAP kun je creatief aan de slag door je lavalamp te maken met ingrediënten die je ook thuis in je eigen keuken kan vinden. Bij het maken van deze lavalamp leer je over de verschillen in dichtheid van vloeistoffen. Als je een grotere uitdaging wilt kun je ook je eigen speeksel testen. Met een proefje test je hoe het enzym amylase koolhydraten afbreekt in je mond. Houd je minder van kliederen, en meer van mooie planten? Dan kun je bij onze plantenlab op wielen meer leren over hoe planten groeien, en welk effect verschillende kleuren licht hebben op plantengroei.

Zpannend Zernike is een gezamenlijk initiatief van onder andere de Rijksuniversiteit Groningen, het UMCG en de Hanzehogeschool Groningen. Tijdens Zpannend Zernike kunnen kinderen op 30 september en 1 oktober op een leuke manier kennismaken met de wetenschap en techniek. Op zaterdag kun je een divers programma volgen in de binnenstad van Groningen en op zondag op de Zernike Campus.

Zpannend Zernike is voor jong en oud! Kom jij ook langs? De toegang is gratis en opgeven is niet nodig. Kijk op www.zpannendzernike.nl voor meer informatie en het gehele programma.

Taal selecteren: