Wereldverbeteraars creëren met escape rooms en serious gaming

Onderzoekster Tania Ouairiachi, verbonden aan SCMI en het lectoraat Communication, Behaviour & the Sustainable Society, verdiept zich binnen de Hanzehogescool in de rol die escaperooms en serious games kunnen spelen in de bewustwording over klimaatverandering en energietransitie. Ze won onlangs de PhD Extraordinary Thesis Award 2016-2017 in Social Sciences, waarbij de criteria waren dat de onderzoeker cum laude is afgestudeerd en hoeveel impact er is bereikt in de vijf jaar na de verdediging.

Apathisch over klimaatverandering

In de strijd tegen klimaatverandering bleek tot nu toe dat de manier waarop hierover gecommuniceerd wordt weinig effect heeft op de gedachten en het gedrag van mensen. Terwijl het stoppen van klimaatverandering één van de belangrijkste uitdagingen van de 21e  eeuw is: er moet veel gebeuren om onze aarde leefbaar en veilig te houden voor mens en dier. Ouariachi onderzoeken laten zien dat het spelen van serious games een rol kunnen spelen in het creëren van bewustwording over dit onderwerp, in het bijzonder bij jongeren. Escape rooms dragen bij aan het ontwikkelen of versterken van sociale- en inhoudelijke vaardigheden.

Uit onderzoek is eerder al gebleken dat de eenzijdige boodschappen, slechte context en overdreven aandacht voor politici ten opzichte van het onderwerp eerder verlammend werkt dan dat het ze activeert. Bovendien zorgt de negatieve (alarmerende)toon ervoor dat mensen apathisch worden, in plaats van gemotiveerd om actie te ondernemen.

Een betere wereld door gamen

Het daadwerkelijk beleven van de gesimuleerde gevolgen van de keuzes die we maken rond milieuproblematiek zorgt voor bewustwording, meer kennis en een gevoel van urgentie. En die urgentie hebben we nodig. Evenals leren samenwerken en creatief en onconventioneel denken over deze thema’s. In de games wordt energietransitie gepresteerd als een serie aan hele menselijke vraagstukken. Zo creëer je betrokkenheid in een leeromgeving die in het echte leven niet mogelijk is.

De speler wordt de schepper van een betere wereld.

Zo zie je bijvoorbeeld als magnaat in het spel ‘Rise of Industry’ dat je reputatie geschaad wordt wanneer je een vervuilende fabriek plaatst; bondgenoten kunnen ineens in vijanden veranderen wanneer je zo’n stap zet. En welke keuzes maak je als burgemeester van een grote stad: balancerend tussen belangen rondom duurzaamheid, de plaatselijke economie, energievraagstukken en het welbevinden van je inwoners?

‘Als het doel is om jonge mensen te bereiken, dan moeten we ons aanpassen aan hun communicatieparadigma, welke wordt gekenmerkt door interactie, participatie, hyperconnectie en hun digitale ecosysteem’, zegt Ouariachi. ‘Jonge mensen zijn opgegroeid in een wereld van internet en videogames, dus waarom zou je de tijd die ze op deze media doorbrengen niet kanaliseren voor sociale doeleinden?’

Het toepassen van escape rooms

Er bestaan momenteel al talloze videogames en bordspellen die zich richten op bewustwording over klimaatverandering. Een nieuwe en veelbelovende manier om verkapte educatie te bieden rondom dit thema, is de populaire escape room: een team zit in een afgebakende (fysieke of virtuele) ruimte en moet hier aanwijzingen vinden, raadsels oplossen en uitdagingen overwinnen om binnen de tijd een doel te bereiken.

Ouariachi onderzoekt of het inzetten van escape rooms effecten heeft op de bewustwording van en kennis over klimaatverandering en energietransitie. Volgens de onderzoekster zien we klimaatverandering als een ‘langzaam oprukkende kracht, nauwelijks waarneembaar en onvoorspelbaar’, hierdoor is het soms moeilijk om te bevatten.

Het abstracte, logge beest van de klimaatverandering voelbaar en dichtbij halen in een escape room, waarbij je letterlijk moet ontsnappen aan het beest, kan een waardevolle toevoeging zijn aan de leeromgeving van jonge mensen. Al spelend de wereld verbeteren om later duurzamer met de echte wereld om te gaan.

Taal selecteren: