Waterstof vereist grenzeloze samenwerking

Daar zit je dan, begin september in een goed restaurant, naast Peter den Oudsten, burgermeester van Groningen, senator Westhagemann, minister van Economische zaken van de deelstaat Hamburg, tegenover wethouders Broeksma en de Rook en diverse ander gasten. Hoog gezelschap dus. Het onderwerp is, hoe kan het ook anders, waterstof. 

Blog door Jan-jaap Aué

Directeur EnTranCe, Centre of Expertise Energy

 

Na de nodige plichtplegingen komt de discussie tot de kern: de Nederland-Duitse regio aan de Noordzee kust is goed gesitueerd om met elkaar een belangrijke spil te kunnen worden in de waterstof economie die Europa mogelijk de komende decennia kan worden. Niet als enige oplossing, dat is men snel met elkaar eens. Maar wel als één van de oplossingen. Een (deel) oplossing voor zowel het terugdringen van CO2 uitstoot als het behoud van banen.

Het lijkt op eerste gezicht een onwaarschijnlijk verband. Deelstaat Hamburg, een economie ter grootte van ca 15% van Nederland en richting de 2 miljoen inwoners. En dan Groningen, 10x zo klein. Maar beiden Hanzesteden, steden die gewend zijn om in een netwerk met elkaar vooruitgang te boeken.

Politiek – bestuurlijk groeit het draagvlak. En dat is nodig.  Maar mooie woorden en intenties moeten uiteindelijk omgezet worden in concrete acties en resultaten. We willen voorop lopen, zo schreef ook het Dagblad van het Noorden in een artikel over deze bijeenkomst.

 

Een dag later in Barger-Compascuum, op een steenworp van de Duitse grens. Ik ben gevraagd een lezing over waterstof te geven voor zo’n 60 ondernemers die een netwerkbijeenkomst hebben bij HMB, een Duits bedrijf dat zich ook in Nederland op de zonnemarkt begeeft. De bijeenkomst is in een grote agrarische loods van boer Kloosterman, midden op zijn zonnepark van 12,7 MW. Platduuts is hier de Nedersaksische lingua franca. In de zaal stijgt de temperatuur ruim boven de 30 graden, buiten liggen de schapen in de schaduw van de zonnepanelen.  Toch zitten er 60 ondernemers, veelal uit het grensgebied, te luisteren naar kansen en problemen van zonne-energie. Kansen waar mogelijk waterstof een rol in kan spelen. Tijdens de borrel komen mensen met ideeën die bij hun zijn ontstaan. Echte ondernemers dus.

Beide bijeenkomsten zijn belangrijk. Waterstof lijkt een metafoor te kunnen zijn voor vooruitgang en samenwerking. Zelfs over de grens. Bestuurders zullen zich moeten inspannen dat het aantrekkelijk wordt voor partijen om over de grens te kunnen ondernemen. Om de grens misschien wel weg te gaan denken. Want hoe mooi zou het zijn als we stroom uit de Duitse windparken, die hun pieken niet meer kwijt kunnen, in Emmen in groene waterstof kunnen omzetten? Een mooi idee, maar momenteel illegaal en onmogelijk. Boer Kloosterman denkt al verder. Hij is er klaar voor en wijst naar de bedrijfsruimte waar wat hem betreft de waterstof installaties mogen komen. Dat lijkt me een echte Hanze gedachte!

 

 

Taal selecteren: