Warmtenetten in de transitie: een eerlijke deal?

Dat warmtenetten een positieve bijdrage kunnen leveren aan de transitie in de gebouwde omgeving staat als een paal boven water. Maar wat minder helder is, is onder welke voorwaarden ze zowel voor het klimaat als voor de eindgebruiker een goede deal zijn. Als je de inzichten uit de aardgasvrije wijken erop naslaat, lijkt het bijna alsof warmtenetten altijd wel een goed idee zijn. Maar is dat ook zo? EnTranCe onderzoeker Kathelijne Bouw vertelt het in haar column in Warmte365!

Kathelijne Bouw, onderzoeker bij de Hanzehogeschool Groningen, pleit ervoor om meer te sturen op CO2-emissies, alternatieven daarop te vergelijken en eindgebruikers een eerlijke deal te bieden, zodat zij ook profiteren van een duurzaam energiesysteem.

“Bijvoorbeeld door het aanbieden van combinaties met isolatie of zonnepanelen. Dit zal uiteindelijk ook leiden tot meer draagvlak. Dan dragen we beter bij aan de doelen van het Klimaatakkoord en voorkomen we dat we straks veel geld hebben uitgegeven aan ontevreden bewoners en een beperkte emissiereductie.”

 

Lees hier verder.

Deze column van Kathelijne Bouw verscheen op 26 oktober 2021 op de website Warmte365.nl.

Taal selecteren: