Unieke test faciliteit geopend in Italië voor Store&Go onderzoek

Afgelopen 27 september werd in Troia, Italië de productie faciliteit geopend als onderdeel van het Store&Go onderzoek. In heel Europa zullen uiteindelijk drie voorbeeld productie faciliteiten geopend worden waar voorbeelden worden getoond van de technologie die nodig is om de toename van co2 uitstoot terug te dringen. Deze faciliteit maakt met behulp van elektriciteit vanuit zonnepanelen, windmolens en gefilterde co2 uit omgevingslucht, vloeibare biobrandstof voor bijvoorbeeld auto’s.

Bij dit proces wordt gebruik gemaakt van Climeworks, een luchtreiniger waarmee co2 direct uit de lucht wordt gezogen. Om de vloeibare biobrandstof te maken zijn er meerdere processen nodig. Begonnen wordt met het maken van waterstof vanuit duurzame energie. Hiervoor wordt een electrolyzer gebruikt, deze maakt van water door middel van elektrolyse waterstof en zuurstof. De combinatie van waterstof en de gewonnen co2 maken het biogas. Uiteindelijk wordt het gas vloeibaar gemaakt door gebruik te maken van zeer lage temperaturen in een speciaal proces onder leiding van Hysytech, een partner in het project. Doordat het gas vloeibaar is kan het makkelijker worden opgeslagen en is het te gebruiken als vloeibaar natuurlijk gas, ook wel Bio-LNG genoemd. Deze brandstof is direct geschikt voor LNG auto’s.

Store&Go richt zich voornamelijk op de lange termijn opslag van energie. Het belangrijkste doel is: In Europa de paden te effenen voor een algehele duurzame energie voorziening zonder co2 uitstoot. 31 netwerkorganisaties en bedrijven uit heel Europa werken samen in het Store&Go project om Power-to-Gas (PtG) technologie te integreren in het toekomstige Europese energiesysteem.

Taal selecteren: