TransFuture Festival: Een terugblik op de lustrumeditie

Duurzaamheid en nieuwe energie stonden gisteren centraal tijdens de lustrumeditie van het TransFuture Festival in de proeftuin van EnTranCe. Voor deze lustrumeditie was er een zeer uitgebreid en gevarieerd programma voor de bezoekers waarbij er veel ruimte was voor interactie met het publiek. Ondanks de vele regen van gister zat het overgrote deel van het programma helemaal vol met veel enthousiaste en betrokken bezoekers.

Marcel Nieuwenweg gaf als dagvoorzitter iedereen een introductie op de onderwerpen en zorgde voor grote betrokkenheid bij de onderwerpen. En met als kers op de taart de onthulling van de zonneauto van Top Dutch Solar Racing, kijken we terug op een geslaagde lustrumeditie!

Rond het middaguur werd het festival geopend door Nienke Homan, gedeputeerde van de provincie Groningen. Na het vrolijke aftelmoment ging het grootste deel van de bezoekers naar de EnergyBarn voor de Barn Talk van Manon Janssen. Als boegbeeld van de Topsector Energie mocht ze het festival aftrappen met een lezing over hoe de topsectoren invulling geven aan het Klimaatakkoord. Haar betoog over dat we moeten stoppen met zeuren en vooral aan de slag moeten met de energietransitie kon op veel sympathie rekenen vanuit het publiek.

Innovatiemarkt
Op de ramvolle innovatiemarkt was een variatie aan bedrijven te zien die allemaal een eigen bijdrage leveren aan een duurzame samenleving. Zo toonde kunstenaar Martin Borchert zijn plan voor een update van de stadsmarkering ‘Gate Tower Clio’. Het kunstwerk staat sinds 1990 langs de A28. Tijd, energie en de elementen spelen een belangrijke rol in het werk. In het plan ondergaat het kunstwerk een energietransitie van fossiel naar duurzaam en laat het aftellen naar 2035, het jaar dat Groningen CO2-neutraal wil zijn. Maar ook stond de gemeente Groningen er met o.a. Groningen geeft energie, Paddepoel Energiek, onze eigen WE-Energy Game en kon je een rondje rijden op een van de elektrische motoren.

 

Young Professionals
In de Young Professionals tent begon gelijk na de Barn Talk een modeshow die een alternatief presenteerde op Fast Fashion. Aansluitend was het Final Symposium van de minor Duurzame Organisaties en het Final Symposium van de Innovatiewerkplaats Energy Transition. Met een uitgebreide posterpresentatie lieten ruim 65 studenten resultaten en aanbevelingen zien uit hun onderzoeksprojecten. Het afgelopen half jaar werkten zij aan energie gerelateerde opdrachten. De winnaar is Joline Teisman, het onderzoek vond plaats binnen het project Duurzaam Ameland. Teisman onderzocht hoe het toekomstige toerisme kan verduurzamen.

Gemeente Groningen
Tijdens de goedbezochte middagbijeenkomst van de gemeente Groningen in de EnergyBarn werd besproken hoe de gemeente Groningen in 2035 van het aardgas af wil. Er werd specifiek ingezoomd op de wijken Paddepoel, Selwerd en Vinkhuizen. Het publiek was erg betrokken en geinteresseerd, velen stelden vragen over wat de gevolgen zijn van de verduurzaming voor hun jaren 30, 50 en 60 huizen in de stad. De gemeente Groningen moet voor alle woningsoorten een oplossing bieden en hiervoor is nog veel kennis en onderzoek nodig tot 2035. De rode draad van de lezing was ‘You can’t start a fire without a spark’.

Top Dutch Solar Racing
Rond zessen was het moment daar, de onthulling van de zonneauto van Top Dutch Solar Racing. Met deze auto gaat het team meedoen aan de Bridgestone World Solar Challenge in Australie! De onthulling was live te volgen op RTV Noord en was een van de hoogtepunten van het festival. Bekijk hier de uitzending terug.

 

 

Taal selecteren: