Studenten enthousiast over ontwerpgericht onderzoek

Op 25 september heb ik een workshop gegeven met de titel: Complexe problemen oplossen middels praktijkgericht onderzoek: Design thinking en ontwerpgericht onderzoek. De studenten gaf ik eerst kort uitleg over wat de begrippen betekenen en vervolgens gingen ze met ieder begrip kort aan de slag: Hoe pas ik dit toe in mijn afstudeerproject?

Een blog van Annet Jantien Smit (onderzoeker van de Hanzehogeschool Groningen)

De meeste studenten aan de Hanzehogeschool, en ook deze deelnemers, ontwikkelen een oplossing voor een opdrachtgever. Uitleg over de logica van design thinking en ontwerpgericht onderzoek schept helderheid voor studenten: Welke hoofd- en deelvragen zijn nodig voor het onderzoekend ontwikkelen van een onderbouwde oplossing?

Want binnen welke discipline je ook afstudeert aan de Hanzehogeschool, uiteindelijk is het onderzoekend ontwikkelen van een onderbouwde oplossing het beoordelingscriterium voor een ontwerpgericht afstudeerproject. Daarna vervolg ik de workshop met een korte instructie over de vijf verschillende deelfasen van design thinking en ontwerpgericht onderzoek. Hierbij leg ik uit wat het doel van iedere deelfase is.

Vervolgens kiezen de studenten met een kaartspel uit voorbeelden van welke methoden van gegevensverzameling en -analyse, of ontwerpideeën genereren, selecteren en testen je kan gebruiken. Vooral dit laatste onderdeel is een eye-opener: Er zijn veel meer methoden mogelijk dan de studenten kennen. De studenten kozen per deelfase van ontwerpgericht onderzoek welke methoden ze zouden kunnen toepassen, en deelden met de groep hoe ze dat denken te gaan doen in hun eigen project. Methoden als ProVotyping, scamper, morphological chart, how to, jobs-to-be-done, value proposition canvas – verbreden het scala van methoden dat studenten vaak gebruiken: interviews, surveys en schetsen.

De studenten waren enthousiast over de workshop: Ze waren in hun opleiding al vaak met design thinking geconfronteerd, maar dit was de eerste keer dat het kwartje echt viel. En doordat er veel actieve werkvormen in de workshop zitten worden studenten ‘gedwongen’ de materie toe te passen. Dat vonden ze prettig – en nu gaan ze met duidelijke take-aways voor hun afstudeerproject aan de slag: Het doel van de workshop.

Klik hier voor de link naar artikel van Annet Jantien over design thinking en ontwerpgericht onderzoek, met voorbeelden van energie-onderzoek.

 

Taal selecteren: