Swillpower

In het Swillpower project wordt groen gas (99,7% CH4) opgewekt op basis van vergisting van keukenafval (swill). - Ook kan het groen gas worden omgezet naar groene stroom en warmte met behulp van een brandstofcel.

De kracht van circulariteit

Het keukenafval voor de duurproef is afkomstig van een bedrijfsrestaurant. De vergisting vindt plaats in twee grote tanks van 8-10 m3 elk. Elke dag wordt een nieuwe portie swill aan de vergistingstanks toegevoegd. In ongeveer 4 weken tijd zetten de bacteriën in de vergister het keukenafval om in biogas. Biogas uit de tanks wordt opgevangen in een grote gaszak buiten de loods. Het geproduceerde biogas werd tijdelijk gebruikt om in een boiler warm water te maken.

Het biogas wordt nu opgewerkt tot groen gas, door in een zuiveringsinstallatie zwavel, stikstoverbindingen en koolstofdioxide te verwijderen. Ook kan er groene stroom en warmte van gemaakt worden met behulp van een BlueGEN brandstofcel. Het overblijvende deel (digestaat) kan worden ingezet als natuurlijke meststof: alle mineralen blijven zo behouden.

 

Informatieve links

Partners

Energy Company (Richard  Knegt, projectleider)
Adverio (Wim Vrieling)
Bioclear Earth (Jeroen Tideman)

 

Taal selecteren: