HEAT House

Een goed geïsoleerde nieuwbouwwoning met vloerverwarming, een flatje uit de jaren zeventig of een monumentale villa met hoge plafonds en enkel glas. In het Heating Equipment & Appliance Testing House, kortweg HEAT House, kunnen we het allemaal nabootsen. Zo testen we verschillende warmtetechnieken en –apparatuur, maar ook isolatiemateriaal en bouwkundige constructies.

Efficiënte en duurzame verwarming

Ons doel is uiteindelijk om de verwarming van de gebouwde omgeving zo efficiënt en duurzaam mogelijk in te richten. En dat is belangrijk, want 30 % van alle energie die we in Nederland gebruiken, gaat naar het verwarmen van gebouwen. Verreweg de meeste verwarmingen werken op aardgas. Om de CO2-uitstoot van Nederland te verminderen, is het belangrijk om te isoleren en zo efficiënt mogelijk te verwarmen. Naast energiebesparing, zoeken we naar andere bronnen voor warmte, bijvoorbeeld duurzame elektriciteit, groen gas of waterstof.

Meten in het ketelhuis

In ‘het ketelhuis’ van het HEAT House hangen tientallen types cv-ketels, boilers en elektrische warmtepompen naast elkaar, aangesloten op allerhande meetapparatuur. Bedrijven testen er hun nieuwste modellen om te zien of ze doen wat ze moeten doen. Zo hangt er nu een cv-ketel die op waterstof werkt. Daarnaast hebben we in de HEAT House allerlei oudere modellen, die ook in veel woningen nog te vinden zijn. Zo kunnen we bijvoorbeeld de efficiëntie van een gasgestookte cv-ketel, een elektrische warmtepomp en een hybride systeem met elkaar vergelijken.

Koude winterdag

Om de efficiëntie van warmte-afgifte of een bepaald soort isolatiemateriaal goed te kunnen testen, simuleren we in de HEAT House zo precies mogelijk verschillende gebouwen. De grote hal bestaat uit twee ruimtes, waarvan de binnenste ruimte het huis voorstelt. Die ruimte kunnen we groter en kleiner maken, we kunnen verschillende soorten isolatie aanbrengen en we kiezen een van de vele soorten radiatoren die er hangen. De cv-ketels en warmtepompen uit het ketelhuis kunnen we weer op die radiatoren aansluiten om de warmteafgifte te testen. Zo kunnen we heel precies alle types woningen nabootsen.
Ook kunnen we het weer buiten simuleren, van een Siberische winterdag tot een zomerdag aan de Rivièra. Zo kunnen we heel nauwkeurig warmte aan de gesimuleerde woning onttrekken. En we kunnen testen hoe apparatuur met een buitenunit, zoals een warmtepomp, het doet onder verschillende omstandigheden.

Uniek in Nederland

De vele mogelijkheden en het formaat van de HEAT House, maken de faciliteit – gerealiseerd in samenwerking met GasTerra – uniek in Nederland. Dat we apparatuur en isolatiemaatregelen heel precies kunnen testen, levert veel kennis op over warmtesystemen en energiebesparing. Daarmee kunnen we onze woningen in de komende jaren effectiever verduurzamen.

Taal selecteren: