Proeftuin

De energieproeftuin van EnTranCe | Centre of Expertise Energy is de plek waar ondernemers, overheden, onderzoekers, studenten en docenten hun goede ideeën verder ontwikkelen tot werkende oplossingen. Door het pad van prototype tot succesvolle marktintroductie te verkorten, versnellen we de energietransitie én creëren we (internationale) kansen voor bedrijven in onze regio.

Testfaciliteiten, kennis en contacten

Start-ups met een nieuwe energie-dienst, bedrijven met een prototype voor een product of een (internationaal) consortium dat het energiesysteem wil veranderen. Iedereen die een product, dienst of proces wil testen in een gecontroleerde, realistische omgeving, kan daarvoor terecht in onze energieproeftuin. We bieden state-of-the-art testfaciliteiten en technische ondersteuning. Kennis over innovatie en productontwikkeling, maar ook over sociale, juridische, economische en maatschappelijke aspecten van de energietransitie is op EnTranCe altijd binnen handbereik. En in onze proeftuin heb je toegang tot een groot energie-ecosysteem met relevante partners, waaronder energiebedrijven, netwerkbeheerders, overheden en toonaangevende kennisinstellingen in binnen- en buitenland.

Experimenten in de energieproeftuin van EnTranCe

In onze energieproeftuin wordt gebruikt voor uiteenlopende experimenten. Om biobrandstof uit plastic te maken bijvoorbeeld, of te vliegen op LNG. Anderen bekeken de mogelijkheden om in een gesloten netwerk de vraag naar en aanbod van duurzame energie te balanceren of onderzochten wat er gebeurt als je 200 slimme energiemanagementsystemen met elkaar samen laat werken. En in onze testfaciliteit voor zonne-energie werd de ideale opstelling bepaald voor de zonnepanelen op het dak van de Energy Academy, het meest energiezuinige onderwijsgebouw van Nederland.

Zelf experimenteren

Wil je zelf een product, dienst of proces testen dat de energietransitie vooruit helpt? Dan kun je in de energieproeftuin bij EnTranCe jouw eigen proefopstelling aansluiten op onze infrastructuur voor data, elektriciteit, aardgas, warmte en waterstof. Of je kunt onderzoek uitvoeren in een van de vele al bestaande testfaciliteiten.

Een greep uit onze opstellingen:

TNO HESI-lab

TNO heeft in onze proeftuin de Hybride Systeem Integratie faciliteit, kortweg HESI. Daar kunnen ondernemers hun producten of diensten testen door deze aan te sluiten op elektriciteit, warmte, gas, water en geavanceerde ICT-infrastructuur. Er is een opstelling om 200 intelligente energiemanagementsystemen die ieder een huishouden of bedrijf voorstellen, te koppelen. Zo kunnen we in een gecontroleerde en veilige omgeving de interactie tussen slimme energiesystemen onderzoeken, eventueel gekoppeld met bestaande oplossingen om zo de interactie te kunnen bestuderen met de nieuwe oplossingen.

Meer informatie: www.hesi.energy

HEAT House

Een goed geïsoleerde nieuwbouwwoning met vloerverwarming, een flatje uit de jaren zeventig of een monumentale villa met hoge plafonds en enkel glas. In het Heating Equipment Appliance Testing House, kortweg HEAT House, kunnen we het allemaal nabootsen. Zo testen we verschillende warmtetechnieken en –apparatuur, maar ook isolatiemateriaal en bouwkundige constructies.

Lees verder over ons HEAT House

Proefopstelling zonnepanelen

In onze proefopstelling voor zonnepanelen testen we zonnepanelen of onderdelen daarvan onder werkelijke weersomstandigheden en in verschillende opstellingen. Hier is onder meer bepaald hoe de panelen zijn opgesteld op het dak van de Energy Academy, het meest energiezuinige onderwijsgebouw van Nederland. De testresultaten worden ook weer gebruikt voor de site energieopwek.nl, om betere voorspellingen te doen over de hoeveelheid zonne-energie die we in Nederland opwekken.

Waterstof

Op EnTranCe komen steeds meer opstellingen voor experimenten met waterstof. Waterstof kan gebruikt worden om overschotten van duurzame energie tijdelijk op te slaan, als brandstof voor mobiliteit en als grondstof in de industrie. De benodigde systemen, zoals de elektrolyse-apparaten om waterstof te maken en de brandstofcellen om de waterstof weer om te zetten in stroom, kunnen bij ons getest worden. Net als hun functioneren in het energiesysteem. In de nabije toekomst ontwikkelen we een ‘waterstofboosterproject’ om nog meer waterstofapplicaties te testen.

Meer over ons project Waterstof

Waterstof EnTranCe Groningen

Energie VanOns

Energie VanOns levert 100% lokale, groene stroom. Maar het is meer dan een energiebedrijf. Verschillende energiecoöperaties zijn eigenaar van het bedrijf. Energie VanOns is de spil tussen hen en duizenden particuliere en zakelijke klanten. Door de krachten van lokale energiecoöperaties te bundelen, maakt het bedrijf lokale groene energie voor en van ons allemaal. De energie van de toekomst is lokaal en groen.

Lees verder op energie.vanons.org

Taal selecteren: