Barn Talks

EnTranCe organiseert maandelijks terugkerende Barn Talks over de energietransitie in Noord-Nederland. Daarmee worden professionals bij elkaar gebracht, op zoek naar nieuwe ideeën en inzichten over de energietransitie en duurzaamheid.

Met de Barn Talks geeft EnTranCe het werkveld een platform om het debat over een van de grootste uitdagingen van onze tijd aan te gaan; de transitie naar een duurzame op schone bronnen gebaseerde energiesamenleving.

Wat zijn Barn Talks?

Barn Talks zijn verrassende debatten waarin een hoofdgast door middel van een inspirerend verhaal in gesprek gaat met het publiek. Het maandelijks terugkerende evenement geeft een extra impuls en biedt een netwerk voor energieprofessionals en andere geïnteresseerden rondom het thema energie. De debatten beginnen aan het einde van de middag in de EnergyBarn en worden afgesloten met een borrel. De Barn Talks vinden meestal plaats op de eerste woensdag van de maand.

De volgende Barn Talk

De eerstvolgende Barn Talk kun je vinden in het evenementenoverzicht of meld je aan via onderstaand formulier.

Aanmelden

Barn Talks tot nu toe

6 februari 2019

Harm op zoek naar een betere wereld

Met Harm Edens

Harm Edens neemt ons tijdens deze Barn Talk mee in zijn zoektocht naar waar het heen moet in de wereld. Het heeft hem gebracht waar hij nu is, inmiddels al bijna 20 jaar ambassadeur van het Wereld Natuur Fonds en veelgevraagd dagvoorzitter tijdens duurzame bijeenkomsten. De Barn Talk is op woensdag 6 februari 2019 in de Energy Barn. Edens stelt zelf over zijn zoektocht “Willen we een toekomst hebben op deze aarde, dan moeten we snel naar een circulaire economie. Daar hou ik me dagelijks mee bezig. En ik ben hoopvol…”. We kennen Harm Edens verder natuurlijk als bekend televisiepresentator van o.a. Dit was het nieuws. Hij zal tijdens deze Barn Talk het debat aangaan met het publiek over hun reis naar een duurzamere wereld en wat hiervoor nodig is.

Over Harm Edens
Geboren en getogen in Enschede en daarna Nederlandse Taal- en Letterkunde gestudeerd in Groningen. Daarna in Amsterdam de studie Theatherwetenschap. Na zijn studie is hij begonnen als tekstschrijver voor hoorspelen waarna er vele series volgden zoals In de Vlaamsche Pot, Sam Sam en ’t Zonnetje in Huis. Vanaf 1996 presenteert hij Dit Was Het Nieuws en veele andere programma’s.

Zijn interesse in duurzaamheid begon al vroeg. Vanaf 1999 werd hij officieel ambassadeur van het Wereld Natuur Fonds. Daarnaast is hij een veel gevraagd dagvoorzitter en spreker tijdens duurzame evenementen. Op BNR Radio presenteert hij het programma BNR Duurzaam.

9 januari 2019

Hoe we binnen 12 jaar in het paradijs op aarde leven

Met Ruud Koornstra

Kunnen we binnen nu en twaalf jaar leven in een duurzaam paradijs? Ruud is ervan overtuigd dat dit haalbaar is door de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties te halen. Tijdens de eerste Barn Talk op 9 januari 2019 beginnen we het jaar met zijn inspirerende verhaal en missie om dit binnen twaalf jaar voor elkaar te krijgen. Sinds 2003 staat Koornstra als activistisch ondernemer aan de wieg van talloze duurzame bedrijven, bekende voorbeelden zijn Oxxio en Lemnis Lightning (led verlichting). Vanaf 2017 heeft hij een stichting opgericht om zich volledig te wijden aan zijn duurzame missie. Tijdens de Barn Talk is er alle ruimte om vragen te stellen en zal Ruud het debat aangaan met het publiek. Na afloop hiervan is er een nieuwjaarsborrel in de Energy Barn voor een positieve start van 2019!

 

12 december 2018

Première Morgenland, film over de weg naar nieuwe energie

Met Joost de Smeth

Hoe krijgt een land het voor elkaar om in een korte tijd volledig over te gaan naar schone energie? Morgenland is de film die antwoord geeft. Joost de Smeth, van het duurzame communicatiebureau Strawberry Fields, heeft hier in opdracht van GasTerra invulling aangegeven. De animatiefilm laat zien wat onze routes kunnen zijn naar een volledig duurzame energie voorziening in 2050. Joost heeft de film gemaakt voor het onderwijs, van basisschool tot universiteit. Deze film moet voor iedereen begrijpelijk maken hoe wij komen tot die belangrijke energietransitie. Tijdens de Barn Talk op 12 december neemt Joost de Smeth ons mee in het proces dat heeft geleid tot de totstandkoming van de film. Na vertoning van Morgenland gaan we tijdens een forum discussie met verschillende panelleden in gesprek over de film, met uiteraard veel ruimte voor reactie en vragen vanuit het publiek.

De animatiefilm heeft de vorm van een volksvertelling. ‘Een volksvertelling is iets dat voorkomt uit onze eigen cultuur en kennelijk dus bij ons hoort’ aldus Joost over zijn keuze voor deze vorm. Het doel is het creëren van bewustzijn met een positieve vertelling over de transitie waar we samen middenin zitten. Morgenland wordt aangevuld met lesbrieven, die speciaal voor dit doel zijn samengesteld en geschikt zijn voor verschillende schooltypen.

7 november 2018

Klimaatverandering, ik zie het niet

Met Bernice Notenboom

Bernice Notenboom is een bekend poolreiziger, klimaatjournalist en filmmaker. In 2016 stond ze op de derde plek in de duurzame top 100. Deze Barn Talk staat daarmee volop in het teken van klimaatverandering, bewustwording en verandering. Waarom komen we zo lastig in beweging? Zouden we in actie springen als klimaatverandering een vies geurtje of kleurtje zou hebben? Deze vragen staan centraal tijdens de lezing van Bernice tijdens de Barn Talk op 7 november. Uiteraard met ruimte voor vragen en discussie tijdens het aansluitende debat. Bernice neemt het publiek mee op reis naar de noordpool, de drijvende kracht achter klimaatverandering en laat zien hoe het effect van smeltend ijs gevolgen heeft voor ons allemaal op aarde.

Klimaatverandering is de grootste uitdaging waar we als mensheid voor staan maar deze realisatie komt moeilijk op ons netvlies. Het recente VN rapport waarschuwt dat we zelfs geo-engineering moeten gaan inzetten om onder de 2 graden opwarming te blijven.

Door de opwarming geeft de Noordpool positieve terugkoppelingen, natuurkrachten sterker dan wij als mens kunnen beïnvloeden waardoor de aarde met nog eens 50% kan opwarmen. De mens heeft ons naar deze plek gebracht, vinden we dan ook een manier om er weer uit te komen?

Over Bernice Notenboom
De afgelopen jaren is Bernice Notenboom op vele extreme expedities geweest om het veranderende klimaat een gezicht te geven. Ze wil laten zien wat de gevolgen van de klimaatverandering zullen zijn voor mens, dier en planeet. De expedities gingen naar de Noord- en Zuidpool, Groenlandse IJskap, Everest, Siberië en Afrika. Meerdere boeken zijn er van haar hand verschenen en in 2015 werd ze benoemd tot ridder in de orde van Oranje Nassau.

10 oktober 2018

The Trillion Dollar Shift: Hoe bedrijfsleven en overheid kunnen bijdragen aan onze 17 werelddoelen

Met Marga Hoek

Marga Hoek is al jaren een groot inspirator en initiatiefnemer in het leiden van bedrijven naar een duurzame toekomst. Met haar sterke zakelijke en economische kennis informeert ze bedrijven over alle mogelijkheden op het gebied van duurzaamheid. De dag van de Duurzaamheid is dus een perfecte gelegenheid voor haar Barn Talk op 10 oktober 2018. Ze neemt het publiek mee naar een duurzamere wereld en presenteert op strategisch, tactisch en operationeel niveau hoe je kan verduurzamen. Als geen ander weet zij de verschillende werelden te verbinden en de omslag naar een duurzame economie en samenleving te versnellen.

Over Marga Hoek
Drs. Marga Hoek inspireert en leidt bedrijven naar een duurzame toekomst, gebaseerd op haar sterke zakelijke en economische kennis. Als Board Member van diverse ondernemingen in Nederland en in de UK en als voorzitter van Het Groene Brein maakt ze zich dagelijks sterk voor een versnelde verduurzaming van de economie. Dag in dag uit streeft ze – nationaal en internationaal – naar verbinding, synergie en co-creatie tussen de verschillende werelden van bedrijfsleven, politiek en wetenschap. Daarnaast is ze auteur van het Managementboek van het jaar 2014: “Zakendoen in de Nieuwe Economie. Ze lanceerde haar nieuwste boek The Trillion Dollar Shift begin dit jaar op het World Economic Forum in Davos. Dit boek beschrijft hoe bedrijfsleven en financiele sector kunnen bijdragen aan onze 17 werelddoelen.

27 juni 2018

Barn Talk tijdens het TransFuture Festival

Met Diederik Samsom

Speciaal voor het TransFuture Festival presenteren we een midzomeravond-editie van de BarnTalks, verzorgd door Diederik Samsom. De oud-PvdA leider heeft zich sinds vorig jaar volledig toegelegd op de energietransitie. Samsom heeft van het kabinet de opdracht gekregen ervoor te zorgen dat in 2030 zeker twee miljoen Nederlandse huizen van het aardgasnet af zijn. Hij is adviseur en commissaris bij het staatsenergiebedrijf EBN en daarnaast onderhandelaar voor het Nederlandse klimaatakkoord. Nederland moet volgens Samsom overstappen op andere energie zoals geothermie, ofwel aardwarmte. Hierbij wordt water van grote diepte uit de ondergrond opgepompt. ”Iedereen weet dat aardgas geen toekomst heeft”, zegt Samsom.  De gevolgen door de Groningse aardbevingen geven volgens Samsom ”extra urgentie” bij het afscheid nemen van aardgas.

6 juni 2018

Hoe twijfelbrigades klimaatbeleid en de energietransitie vertragen

Met Jan Paul van Soest

Wetenschappelijk gezien is het helder: de aarde warmt open dat komt door de mens. Niettemin hebben twijfelbrigades met succes klimaatbeleid weten uit te stellen door de klimaatwetenschap stelselmatig te ondermijnen. In deze Barn Talk stelt Jan Paul van Soest het publiek de vraag hoe we verder komen in de energietransitie. Op woensdag 6 juni 2018 is de Barn Talk in de Energy Barn en legt van Soest de vinger op de zere plek. Doen voorstanders van de energietransitie het eigenlijk wel beter?

Gevestigde belangen en marktideologen kopieerden met succes het lobbyrecept van de tabaksindustrie. Maar doen de transitievoorstanders het beter? Wel maximaal 2 graden opwarming, maar geen CO2-afvang en opslag, geen biomassa, geen windmolens in de buurt en aardwarmte is ook al dubieus. Dit staat centraal tijdens de lezing van Jan Paul van Soest. Jonge ondernemers en energieprofessionals reageren op zijn verhaal en zetten daarmee aan tot een debat met de zaal.

Over Jan Paul van Soest
Jan Paul van Soest is altijd op zoek naar oplossingen voor duurzaamheidsvraagstukken. Zijn expertise ligt in het oplossingen brengen bij complexe maatschappelijke onderhandelingsprocessen. Hij publiceert hierover regelmatig stukken en naast zijn werkzaamheden als onderzoeker, idee-ontwikkelaar en adviseur is hij ook een veel gevraagd voorzitter en spreker bij duurzaamheidsbijeenkomsten. Nadat hij het eerste rapport van de Club van Rome had gelezen besloot van Soest Milieuhygiëne te studeren in Wageningen. Sinds 1974 houdt hij zich met weinig anders dan duurzaamheid bezig. Hij is lid of lid geweest van tal van besturen, raden en commissariaten, zoals bijvoorbeeld De Groene Zaak en het Triodos Groenfonds.

9 mei 2018

Energietransitie: alle zeilen bijzetten, ook in ‘energiearme landen’

Met Maurtis Groen

Duurzame energie wordt steeds goedkoper, maar zorgt dit voor een versnelling van de energietransitie? We moeten alle zeilen bijzetten en alle mogelijkheden voor de energietransitie benutten vindt Maurits Groen. Tijdens deze vierde Barn Talk op woensdag 9 mei benadrukt hij de urgente en vereiste energietransitie en de rol van ‘energiearme landen’; landen die vaak uit het oog worden verloren als het om de energietransitie gaat. Ten onrechte vindt Groen, want de positie en rol van deze landen kunnen cruciaal zijn.

 

Over Maurits Groen
Maurits Groen is een van Nederlands bekendste energieondernemers. Al in 1982 richtte hij het eerste milieu communicatiebureau op waaruit vele adviezen over duurzaamheid aan overheden, bedrijven en NGO’s volgden. In 2006 schreef hij het boek ‘Een Ongemakkelijke Waarheid’ en organiseerde hij de première van de film van Al Gore, die hierbij ook zelf aanwezig was. Velen zullen hem kennen van zijn bedrijf ‘Waka-Waka’. Een duurzaam bedrijf dat ervoor zorgt dat iedereen energie van de zon kan gebruiken, bekende producten zijn de ledlampen op zonne-energie en de powerbanks op zonne-energie. Naast ‘Waka-Waka’ heeft hij ook Kipster opgericht; ’s werelds eerste klimaat neutrale kippenboerderij. Dit alles leverde hem in 2015 de benoeming tot ‘meest duurzame persoon van het jaar’ namens het dagblad Trouw op.

4 april 2018

Onze toekomst zonder bezit

Met Thomas Rau

In een overvolle Energy Barn sprak Thomas Rau gisteren over zijn wereld en voornamelijk over zijn gedroomde toekomst zonder bezit. Meer dan 200 professionals en studenten hadden zich verzameld om de inspirerende lezing en het debat te volgen van architect en ondernemer Thomas Rau. Hij begint zijn lezing met een illustrerend probleem, hij schetst de manier waarop hij zijn relatie probeert te redden ‘In 2030 stop ik met roken, in 2043 maak ik meer tijd en in 2050 beëindig ik voor 50% mijn buitenechtelijke relaties’. De zaal is gelijk wakker en moet lachen om deze belachelijke manier om een relatie te redden, maar volgens Rau is dit precies hoe wij duurzaamheid vormgeven, alles wordt uitgesteld in plannen voor later. We moeten nu veranderen en dat is soms ongemakkelijk en oncomfortabel.

Alles hier op aarde is tijdelijk, en dus moet er niet gebouwd worden voor de eeuwigheid maar moet er gebouwd worden met een oog op hergebruik vindt Rau. We leven in een gesloten systeem, grondstoffen zijn dus niet oneindig, alles is een limited edition en zo moeten we hier ook mee omgaan. Nieuwe gebouwen zijn altijd tijdelijk en moeten naast de nieuwe bestemmingsfunctie ook worden gezien als een opslagplek voor grondstoffen.

Zijn voorbeeld voor het vernieuwen van de verlichting op Schiphol spreekt het meest tot de verbeelding. Rau was gevraagd te adviseren om een zo duurzaam mogelijk lichtplan te krijgen voor de centrale hallen. Dit betekende: een groot oppervlakte en 24 uur per dag verlichting. In plaats van zelf op zoek te gaan naar een lamp koos hij ervoor om de producent te vragen: Ik wil graag licht afnemen. Door de vraag van de behoefte te stellen moest de producent er voor zorgen een zo goed mogelijk product te leveren. Uiteindelijk leverde het hele lichtplan een besparing van 44% op. Op dit moment hebben bedrijven en producenten de macht in handen en stellen zij de vragen terwijl de vraag moet voortkomen vanuit de behoeftes van de consument.

7 maart 2018

Voor altijd met elkaar in verbinding: Integratie, klimaat en economie

Met Klaas van Egmond

Het zijn de grote vraagstukken van onze tijd: integratie, klimaat en economie. Hoogleraar Klaas van Egmond laat tijdens deze Barn Talk het belangrijke verband zien tussen deze onderwerpen en de grote vraagstukken die hierbij ontstaan. Deze wereldwijde problemen hebben een gemeenschappelijke oorzaak. De toenemende globalisering en recente vluchtelingenstromen zorgen voor een groot integratie-vraagstuk. Het klimaat met alle veranderingen, milieuproblemen en de energietransitie. Met de crisis nog vers in het geheugen natuurlijk alle financieel-economische ontwikkelingen. Wat is de relatie van al deze problemen? En hoe komen we tot gezamenlijke oplossingen?

7 februari 2018

Voor altijd een dilemma: Het klimaat

Door Wouter van Dieren.

Lector energietransitie Klaas Jan Noorman opende samen met Marcel Nieuwenweg de eerste editie waarbij gelijk de focus werd gelegd op de interactie met de aanwezige energieprofessionals. De verschillende vragen uit de zaal geven aan hoe breed dit onderwerp is. Voorbeeld: Kan er door de klimaatverandering een nieuwe ijstijd komen? De focus van deze Barn Talk lag dan ook op het belang van de energietransitie om klimaatverandering tegen te gaan.

Het is niet economisch om de planeet te redden
Wouter van Dieren, lid van de Club van Rome en al 50 jaar vooruitstrevend in duurzaamheid, legde tijdens zijn presentatie de vinger op de zere plek. Klimaatverandering gaat veel sneller en op grotere schaal van verwacht. Om meer snelheid te krijgen in de energietransitie haalde hij aan dat het belangrijk is om in te zien dat dit een grote relatie heeft met economisch denken. Van het redden van de planeet groeit de economie niet, hierdoor blijft klimaatverandering altijd een dilemma.

 

Taal selecteren: