Online opening testlocatie voor waterstoftechniek (WING)


Dinsdag 18 januari is het zover: de opening van waterstofnetwerk WING. Met dit gloednieuwe Waterstof Innovatie Netwerk Groningen kan het midden- en kleinbedrijf (zoals netwerkbeheerders, installateurs en andere technische organisaties) trainingen met waterstof voor hun personeel organiseren, fysieke tests uitvoeren en hun technologie demonstreren. De opening vindt vanwege de huidige coronamaatregelen online plaats tussen 15.00 - 16.00 uur.


Livestream bekijken kan hier
Vragen stellen tijdens de uitzending kan hier

Het testnetwerk is te vinden in de energietransitie-proeftuin van EnTranCe – Centre of Expertise Energy op de Zernike Campus van de Hanzehogeschool. EnTranCe haar ‘razende reporter’ Marloes Nieuwenhuis partners Emerson, GasTerra, DNV en N.V. Nederlandse Gasunie én EnTranCe-directeur Jan-jaap Aué interviewen over onderwerpen als: de zakelijke kansen die groene waterstof biedt, hoe de energietransitie kan worden versneld met (samenwerken op het gebied van) waterstof, verschillende testmogelijkheden, de juridische aspecten rond werken met waterstof en praktisch en fundamenteel onderzoek waar de Hanzehogeschool zich mee bezighoudt. Ook komen veiligheid, operatie en onderhoud, installatie en communicatie aan bod. Verder worden de eerste ervaringen gedeeld van partners die hun testen/onderzoek met waterstof(toepassingen) op het Waterstof Innovatie Netwerk Groningen uitvoerden.

Het WING is een aanvulling op de reeds bestaande Energie Transitie Brug (ETB) van EnTranCe. Dit netwerk kon al warmte, koude, aardgas en elektriciteit leveren. Vanuit het consortiumproject de Groene Waterstof Booster is er nu de uitbreiding met een waterstofvoorziening gekomen, om zo te voldoen aan de vraag naar experimenteerruimte voor groene waterstof. Het testnetwerk is voorzien van meerdere waterstofaansluitingen van 30 mbarg tot 8 barg en zelfs een aansluiting met hogere druk is mogelijk. Zo kunnen verschillende partijen nog sneller demonstreren, innoveren en samenwerken aan de inzet van deze energiedrager.

Datum: dinsdag 18 januari van 15:00 – 16.00 uur
Locatie: online te volgen via livestream

Agenda:
15:00 – 15:05 Welkomstwoord door Ted Wildenberg (projectleider WING)
15:05 – 15:10 Korte film over WING
15:10 – 15:40 Interview door Marloes Nieuwenhuis (productmanager energietransitie HanzePro) met:

Jan-Jaap Aué (EnTranCe, directeur)
Hans Duym (N.V. Nederlandse Gasunie, Omgevingsmanager Noord Nederland voor alle vormen van duurzame energie)
Jan Kik (Emerson Automation Solutions, Manager BDM and Product Management Benelux)
Johan Knijp (DNV Netherlands BV, Head of Section Fuel and Energy Transition)
Annie Krist (GasTerra, CEO)

15:40 – 15:45 Vragen van kijkers
15:45 – 15:55 Officiële opening WING
15:55 – 16:00 Bekendmaking handboek ‘Juridische handvatten voor innovatieve ondernemers in waterstof’ door lector Daisy Tempelman
16:00 Afsluiting door Ted Wildenberg

Taal selecteren: