Nieuws

Ondersteuning gemeente belangrijk voor succes lokale energie initiatieven

Uit onderzoek naar lokale energie initiatieven (LEI) in de provincie Groningen blijkt dat deze vooral een kans van slagen hebben als zij ondersteund worden door hun gemeente. Om succesvol te zijn hebben de initiatieven ook betrokken bewoners nodig en een sociaal netwerk dat ingeschakeld kan worden. De projecten drijven vaak op de kracht en inzet van een kleine groep enthousiaste deelnemers. Het onderzoek is in opdracht van de provincie Groningen uitgevoerd door lector Carina Wiekens en onderzoeker Lynette Germes van het lectoraat Communication, Behaviour & the Sustainable Society van de Hanzehogeschool Groningen.

Nieuws

Energie voor de buurt uit lokale biomassa? Haalbaarheidsstudie ontvangt KIEM 2020 subsidie

Elke gemeenschap zijn eigen Energy Transition Centre, waar lokale biomassa wordt verwerkt tot groene energie en compost. Dat is de toekomstdroom van onderzoekers Annet Jantien Smit en Jan-Peter Nap, die voor de haalbaarheidsstudie naar hun concept EnTranCe-for-a-Community recent door SIA een KIEM 2020 subsidie toegekend kregen.

Nieuws

H2: Het kleinste atoom maakt grootste impact

Waterstof (h2), het allerkleinste atoom in ons universum, maar wél eentje dat grote impact kan maken in de energietransitie. In Noord-Nederland wordt daarom volop geïnvesteerd in een heuse waterstofeconomie. De Hanzehogeschool Groningen loopt hierin voorop. Dr. Jan-jaap Aué vertelt over het belang van H2 en welke stappen onderhand al zijn gezet.

Nieuws

EnTranCe Waterstofmonitor: Wat weten Nederlanders over waterstof?

De kranten staan vol met veelbelovende waterstofprojecten. Dat waterstof de energietransitie kan versnellen staat vast, maar wat zal de bijdrage van groene waterstof zijn in de toekomst? Waarvoor kan waterstof het beste gebruikt worden? Mobiliteit of in huishoudens? Onderzoeken naar de technische toepassingen voor het gebruik van waterstof zijn in volle gang. Naast de techniek is het belangrijk om te weten wat het grote publiek weet over waterstof. Want draagvlak voor waterstoftoepassingen is van essentieel belang.

Nieuws

Studenten IWP EnTranCe schrijven blog over hun ervaringen en inzichten

Als afsluiting van een bijzondere IWP-ervaring bij de Innovatiewerkplaats EnTranCe hebben we onze studenten gevraagd een blog te schrijven over hun opdracht/project. Deze hebben we verzameld in een boekje.

Nieuws

Klimaatadaptatieweek online van start in Groningen (19 - 25 januari 2021)

​Je kunt er deze dagen niet omheen in de (sociale) media: de Klimaatadaptatieweek Groningen. Het hoogtepunt van de week is op vrijdag 22 januari met de Open University on Climate Adaptation. Docenten, lectoren en hoogleraren van Noorderpoort, Alfa-college, Hanze en RUG delen daar hun kennis over klimaatadaptatie. Alle activiteiten zijn voor iedereen toegankelijk en we nodigen je dan ook van harte uit om mee te doen!