Blog

Duurzame netwerken en toeval | Een blog door Ted Wildenberg

De bovenstaande titel vergt eerst wat uitleg alvorens ik in ga op de inhoud. Met duurzame netwerken bedoel ik niet een groen waterstof leidingnet of een groene stroom netwerk. Nee, ik bedoel hier het sociale netwerk mee waar vooral veel kennis gedeeld wordt en relaties tot stand komen op het gebied van duurzaamheid.

Blog

Kippen op stok | Een blog door Daniëlle Wiersema (IWP)

"Kippen op stok" is de titel van mijn onderzoek bij Innovatiewerkplaats EnTranCe. Een stageonderzoek naar de huisvesting van pluimvee in domes. Dit onderzoek is een onderdeel van Open Bouwen. “Open Bouwen met pluimvee?” zal u denken, jazeker. Veel pluimveehouderijen zijn niet duurzaam en niet diervriendelijk, de maatschappij streeft naar meer biologische producten. Er is een transitie nodig...

Blog

Waterstof, een deur naar succes! | Blog door Jeroen Nijland

Wat komt nauwelijks voor in de lucht, maar is onderdeel van bijna alles om ons heen? Je raadt het al, waterstof! Al in het jaar 1874 slaagden we erin om waterstof in te zetten als energiebron, bijvoorbeeld voor het laten rijden van auto’s. De ontwikkeling heeft sindsdien een lange tijd stil gelegen, net als de wetgeving voor het gebruiken van waterstof. Door verschillende factoren bleef de figuurlijke deur voor waterstof nog gesloten. Door de energietransitie leeft het idee om waterstof als energiebron te gebruiken echter weer helemaal op.

Blog

Pak die handschoen op! Corona leert ons een les – een blog door lector Wim Elving

We prijzen de schone lucht en het verminderde lawaai. We staan niet meer massaal in de file en we hoeven niet meer te zoeken naar die ene vrije parkeerplek. Ja, we missen onze collega’s, studenten en partners met wie we aan het innoveren zijn. Maar via scherm verloopt het contact eerlijk gezegd wel heel efficiënt.

Blog

Corona en onze CO2-emissie – een blog door lector Martien Visser

Je zou het te midden van alle ellende bijna vergeten. We moeten dit jaar van de rechter ook nog aan een CO2-doelstelling voldoen. Onze maximale CO2-emissie moet dit jaar tenminste 25% lager zijn dan in 1990.

Blog

Wees kritisch en accepteer!

Als we de energietransitie echt willen versnellen zal men kritischer en minder vanuit het eigen belang moeten denken, zegt dr. Daisy Tempelman. Nu zitten er vaak te veel verschillende belangen aan tafel en is ‘het compromis’ vaak niet de beste uitkomst voor de samenleving, maar enkel de meest haalbare.