Blog

Hoe kan ik mijn elektriciteit kwijt? | Een blog door Daan Hardeman (IWP)

Hoe kunnen we de energietransitie versnellen? De mogelijkheden zijn legio. Minder energie verbruiken, huizen isoleren, een elektrische auto kopen en ga zo maar door. Maar wat als we de energie die al aanwezig is, slimmer gaan verdelen? EnTranCe wilde hier meer over weten, en wel de juridische kant van dit verhaal.

Blog

Duurzaam met warmte omgaan op de Vleijen | Een blog door Leen Al Omar Al Baraze, Rob Visser en Ruth van der Laan (IWP)

In Nederland hebben we in de wintermaanden warmte nodig voor het verwarmen van onze huizen. Momenteel doen we dit op gas, maar hoe kunnen we die warmte nou op een duurzame manier vergaren? Dat is een groot vraagstuk waar wij voor staan als onderzoeksteam. Wij gaan kijken hoe we warmte in de zomer kunnen opwekken en opslaan in het recreatiegebied de Vleijen gelegen op Ameland. Het onderzoeksteam bestaat uit Leen Al Omar Al Baraze, Rob Visser en Ruth van der Laan.

Blog

Duurzame netwerken en toeval | Een blog door Ted Wildenberg

De bovenstaande titel vergt eerst wat uitleg alvorens ik in ga op de inhoud. Met duurzame netwerken bedoel ik niet een groen waterstof leidingnet of een groene stroom netwerk. Nee, ik bedoel hier het sociale netwerk mee waar vooral veel kennis gedeeld wordt en relaties tot stand komen op het gebied van duurzaamheid.

Blog

Kippen op stok | Een blog door Daniëlle Wiersema (IWP)

"Kippen op stok" is de titel van mijn onderzoek bij Innovatiewerkplaats EnTranCe. Een stageonderzoek naar de huisvesting van pluimvee in domes. Dit onderzoek is een onderdeel van Open Bouwen. “Open Bouwen met pluimvee?” zal u denken, jazeker. Veel pluimveehouderijen zijn niet duurzaam en niet diervriendelijk, de maatschappij streeft naar meer biologische producten. Er is een transitie nodig...

Blog

Waterstof, een deur naar succes! | Blog door Jeroen Nijland

Wat komt nauwelijks voor in de lucht, maar is onderdeel van bijna alles om ons heen? Je raadt het al, waterstof! Al in het jaar 1874 slaagden we erin om waterstof in te zetten als energiebron, bijvoorbeeld voor het laten rijden van auto’s. De ontwikkeling heeft sindsdien een lange tijd stil gelegen, net als de wetgeving voor het gebruiken van waterstof. Door verschillende factoren bleef de figuurlijke deur voor waterstof nog gesloten. Door de energietransitie leeft het idee om waterstof als energiebron te gebruiken echter weer helemaal op.

Blog

Pak die handschoen op! Corona leert ons een les – een blog door lector Wim Elving

We prijzen de schone lucht en het verminderde lawaai. We staan niet meer massaal in de file en we hoeven niet meer te zoeken naar die ene vrije parkeerplek. Ja, we missen onze collega’s, studenten en partners met wie we aan het innoveren zijn. Maar via scherm verloopt het contact eerlijk gezegd wel heel efficiënt.