Barn talk

Terugblik op Barn Talk: Wat weet Nederland over waterstof?

Op 3 februari vond er wederom een online Barn Talk plaats, dit keer met het onderwerp ‘Wat weet Nederland over waterstof?’ Tijdens de uitzending werden de resultaten van de publieksmonitor Groene Waterstof Booster besproken, waarin onderzocht werd wat het brede publiek weet over waterstof.

Nieuws

H2: Het kleinste atoom maakt grootste impact

Waterstof (h2), het allerkleinste atoom in ons universum, maar wél eentje dat grote impact kan maken in de energietransitie. In Noord-Nederland wordt daarom volop geïnvesteerd in een heuse waterstofeconomie. De Hanzehogeschool Groningen loopt hierin voorop. Dr. Jan-jaap Aué vertelt over het belang van H2 en welke stappen onderhand al zijn gezet.

Blog

Vette pech in Meeden, wellicht, maar niet door de windmolen als gifmenger

De energietransitie is voor ons allemaal een enorme opgave. We zijn met z’n allen echte energieslurpers, gebruiken overal energie voor die voor meer dan 80 procent wordt opgewekt uit fossiele brandstoffen. Gelukkig voor onze regio wordt de gaswinning in Groningen stilgelegd, maar dan moeten we op andere manieren voldoende energie opwekken om in onze energieverslaving te voorzien. Zonnepanelen en windmolens leveren nu nog lang niet genoeg om onze behoefte te bevredigen, daar is veel meer voor nodig. Maar daar horen, naast andere vormen van fossielvrije energie, zeker ook meer windmolens en zonneparken bij.

Nieuws

EnTranCe Waterstofmonitor: Wat weten Nederlanders over waterstof?

De kranten staan vol met veelbelovende waterstofprojecten. Dat waterstof de energietransitie kan versnellen staat vast, maar wat zal de bijdrage van groene waterstof zijn in de toekomst? Waarvoor kan waterstof het beste gebruikt worden? Mobiliteit of in huishoudens? Onderzoeken naar de technische toepassingen voor het gebruik van waterstof zijn in volle gang. Naast de techniek is het belangrijk om te weten wat het grote publiek weet over waterstof. Want draagvlak voor waterstoftoepassingen is van essentieel belang.

Nieuws

Studenten IWP EnTranCe schrijven blog over hun ervaringen en inzichten

Als afsluiting van een bijzondere IWP-ervaring bij de Innovatiewerkplaats EnTranCe hebben we onze studenten gevraagd een blog te schrijven over hun opdracht/project. Deze hebben we verzameld in een boekje.

Blog

Routekaart voor het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed | een blog door Wouter Wiering (IWP)

Zoals we allemaal wel weten verandert het klimaat door de toename van CO2-uitstoot. Daarom zijn er maatregelen nodig om CO2 te verminderen. Maar liefst 34% van de CO2 wordt veroorzaakt door de gebouwde omgeving en daar valt ‘maatschappelijk vastgoed’ van gemeenten ook onder. De gemeenten hebben de opdracht gekregen om te komen met een gemeentelijke routekaart om te voldoen aan de doelstellingen van het Klimaatakkoord. Een routekaart waarin de eigen bijdrage in de verduurzamingsopgave wordt beschreven. Maar hoe doen gemeenten dat eigenlijk?