Nieuws

Lector Wim Elving in ScienceGuide: "Met de billen bloot is soms de enige juiste communicatiestrategie"

In de duurzame transitie zullen grote vervuilers met de billen bloot moeten en excuses moeten aanbieden om maatschappelijk relevant te blijven, denkt lector duurzaamheidscommunicatie Wim Elving. Er gebeurt veel op het gebied van duurzaamheid. Op de klimaattop van Glasgow wordt al ruim een week onderhandeld over de toekomst van het wereldwijde klimaatbeleid, en in Nederland was het onlangs groot nieuws dat pensioenfonds ABP stopt met investeren in fossiele brandstoffen, voornamelijk vanwege druk uit de maatschappij. Volgens Wim Elving, lector duurzaamheidscommunicatie van de Hanzehogeschool, speelt communicatie in dit soort ontwikkelingen een belangrijke rol.

Nieuws

Nieuw bij IWP EnTranCe: Summerschool Global Energy Transition

Klimaatverandering en energietransitie…. het raakt ons allemaal, ongeacht het vakgebied waarin we studenten opleiden. Om een bijdrage te kunnen leveren aan de ontwikkeling en versnelling van de energietransitie wordt het voor  studenten steeds belangrijker om hiervoor de juiste competenties te ontwikkelen. Met dat belang in gedachten is er op verzoek van de Summerschool organisatie, door de IWP EnTranCe (EnTranCe, CoEE) een nieuwe Summerschool opgezet, genaamd Global Energy Transition.

Nieuws

Innovatiehelix TV (Topsector Energie) over ‘werken aan klimaatneutraliteit’ met o.a. Jan-jaap Aué

Deze uitzending laat zien hoe een maatschappelijke uitdaging zoals Klimaatneutraliteit aangegaan wordt door bevlogen mensen van alle disciplines en afkomst om gezamenlijk de potentie van innovatieve technieken te benutten. We haalden alvast een aantal mooie quotes van onze directeur en lector Waterstoftoepassingen Jan-jaap Aué naar voren:

Nieuws

Groene waterstof: onmisbaar en samenbindend. Interview met Paolo Pescarmona en Jan-jaap Aué

Samen onderzoek doen naar de productie van groene waterstof: waar de een, Paolo Pescarmona, aan de RUG belangrijke laboratoriumkennis vergaart, leidt de ander, lector waterstoftoepassingen en directeur van EnTranCe (tevens RUG-alumnus) Jan-jaap Aué, aan de Hanzehogeschool een project om kennis op te schalen naar een industrieel bruikbaar proces. Het is een van de projecten waaraan noordelijke kennisinstellingen samenwerken binnen de Universiteit van het Noorden. Zo moet Noord-Nederland uitgroeien tot niets minder dan Hydrogen Valley. Groene waterstof lijkt zo langzamerhand voor velen de heilige graal in de transitie naar een wereld zonder CO2- uitstoot. Het waterstofgas dat met groene stroom wordt gemaakt, is namelijk een prima brandstof, die eenvoudig kan worden opgeslagen in tanks en vervoerd door gasleidingen.

Nieuws

Onderzoeksgroep SURE ontvangt SPRONG-subsidie (1 miljoen): “Transdisciplinaire aanpak is nodig om de energietransitie te versnellen”

Als het over energietransitie en verduurzaming van de gebouwde omgeving gaat, gaat het vaak over techniek, uitstootreductie en betaalbaarheid. Maar minstens zo belangrijk voor uitvoering in de praktijk is het betrekken en meekrijgen van bewoners. SURE, een brede onderzoeksgroep van Hogeschool Utrecht, Hanzehogeschool en een groot aantal organisaties en instellingen versterkt de komende jaren verbinding tussen technische mogelijkheden en het sociale domein. Om de samenwerking te versterken en te verdiepen ontvangt SURE een zogenoemde SPRONG-subsidie.

Nieuws

Problemen in de energietransitie, hoe kunnen we ze oplossen middels systeemintegratie?

We zitten anno 2021 'pas' op zo’n 10% duurzame opwek, en het elektriciteitsnet begint nu al te piepen en te kraken. Op sommige plekken zit het net op slot en kunnen netbeheerders geen nieuwe duurzame opwek meer aansluiten. Marten van der Laan, lector Systeemintegratie in de energietransitie aan de Hanzehogeschool en verbonden aan EnTranCe, schoof aan bij Het Energiecafé, de podcast van Ekwadraat voor een gesprek over de problemen waar we momenteel tegenaan lopen in de overgang van fossiele naar duurzame energie.