Nieuws

Nieuws

Is waterstof een “gamechanger” voor thuis?

Op dit ogenblik wordt waterstof door velen gezien als de heilige graal voor de energietransitie. Waterstof, en dan bedoel ik de groene/duurzame versie, zal zeker een belangrijk onderdeel van onze toekomst worden. De reden is heel simpel: waterstof kan als energiedrager de door zon en wind opgewekte elektrische energie opslaan totdat deze op een ander moment weer nodig is. Zeker nu de accutechnieken vaak nog niet toereikend zijn kan waterstof een oplossing bieden. Ted Wildenberg maakt de balans op.

Nieuws

Verticale zonnepanelen ontlasten het elektriciteitsnet en zorgen voor een stabielere energievoorziening

​​Een verticaal opgesteld zonnepaneel zorgt voor gelijkmatigere productie van elektriciteit over het jaar verdeeld. En daardoor belast een verticaal zonnepaneel het energienetwerk minder. Dit blijkt uit een proefopstelling die uitgebreid is getest bij EnTranCe | Centre of Expertise Energy, onderdeel van de Hanzehogeschool Groningen. Doordat een verticaal paneel daarnaast wel zorgt voor de levering van voldoende elektriciteit pleiten onderzoekers van de Hanzehogeschool Groningen voor voordelige subsidievoorwaarden.

Nieuws

Terugblik op de International Small Wind Turbine Contest (ISWTC)

Aan het begin van de zomer vond de jaarlijkse wind turbine wedstrijd plaats in de EnergyBarn. De wedstrijd bestond uit twee delen: Het testen van de wind turbines bij de TU in Delft en een eindsymposium in de Barn.

Nieuws

Sustainable Society Event & How to make a difference

Op woensdag 10 juli hebben studenten International Communication die zijn afgestudeerd bij het lectoraat Communication Behavior & the Sustainable Society hun werk in de hal van de Energy Academy Europe gepresenteerd. 

Nieuws

Energietransitie in de Waddenkrant

Afgelopen zomer stond lector Energietransitie Klaas Jan Noorman van de Hanzehogeschool Groningen in de Waddenkrant met een uitgebreide reportage over de energietransitie. De hele krant inclusief het artikel op pagina 7 kan je downloaden in dit artikel.

Nieuws

Werken aan de mobiliteit voor morgen: hive.mobility is geopend

Vrijdag 5 juli is hive.mobility feestelijk geopend in BuildinG. Hiermee komt er een unieke plek in Noord-Nederland waar er samen gewerkt wordt aan de ontwikkeling van slimme en groene oplossingen op het gebied van mobiliteit voor personen- en goederenvervoer. Het innovatiecentrum wordt gevestigd aan de Zernikelaan 17.

Nieuws

Terugblik slotbijeenkomst Bio P2G

Afgelopen 26 juni vond de slotbijeenkomst van het RAAK project Bio Power to Gas plaats in de EnergyBarn. Met ruim 50 deelnemers aan de bijeenkomst kijken wij terug op een geslaagd event.

Nieuws

Opening Hystock

Op woensdagochtend 26 juni 2019 heeft Koning Willem-Alexander in het Groningse Veendam de groene waterstofinstallatie HyStock van Gasunie geopend. Deze installatie vormt de start van een toekomstige waterstofketen, waarin groene energie wordt geconverteerd, opgeslagen en getransporteerd naar afnemers. Een belangrijke en concrete stap op weg naar een duurzaam, CO2-neutraal Nederland. Onze collega Ted Wildenberg was aanwezig tijdens de opening en heeft een verslag hiervan opgetekend.

Nieuws

25,7 miljoen voor nationale samenwerking rondom elektrochemie en groene waterstof

Vandaag gaf David Pappie, directeur Topsectoren en Industriebeleid bij het ministerie van Economische Zaken & Klimaat (EZK), tijdens de conferentie voor Elektrochemische Conversie & Materialen (ECCM), het startsein voor in totaal 25,7 miljoen euro aan initiatieven op het gebied van duurzame energieopslag en -conversie. Onder coördinatie van een nationale ECCM-commissie is een viertal programma’s bij elkaar gebracht en geïnitieerd. Pappie: “Dankzij ECCM wordt de komende jaren vanuit verschillende sectoren door wetenschap en bedrijfsleven over de hele kenis- en innovatieketen samengewerkt. Dit is nodig om de transitie naar een duurzame energiehuishouding te realiseren.”

Nieuws

TransFuture Festival: Een terugblik op de lustrumeditie

Duurzaamheid en nieuwe energie stonden gisteren centraal tijdens de lustrumeditie van het TransFuture Festival in de proeftuin van EnTranCe. Voor deze lustrumeditie was er een zeer uitgebreid en gevarieerd programma voor de bezoekers waarbij er veel ruimte was voor interactie met het publiek. Ondanks de vele regen van gister zat het overgrote deel van het programma helemaal vol met veel enthousiaste en betrokken bezoekers.

Nieuws

Slotbijeenkomst Bio Power2Gas

Over biomethaan, waterstof en oude innovatie. Heb je hier interesse in? Iedereen is welkom bij deze slotbijeenkomst, meld je aan via de link onderaan het programma.

Nieuws

TransFuture Festival: nieuwe energie voor de regio

Energieproeftuin EnTranCe van de Hanzehogeschool Groningen is op woensdag 12 juni voor het vijfde jaar op rij het decor voor TransFuture: het festival over nieuwe energie. Tijdens een gevarieerd programma van lezingen, workshops en een innovatiemarkt, laten bedrijven, overheden en kennisinstellingen zien op welke wijze zij bezig zijn met vraagstukken rondom nieuwe energie. Ook wordt het startsein gegeven voor het Top Dutch Solar Racing Team op weg naar Australië.