Nieuws

Nieuws

25,7 miljoen voor nationale samenwerking rondom elektrochemie en groene waterstof

Vandaag gaf David Pappie, directeur Topsectoren en Industriebeleid bij het ministerie van Economische Zaken & Klimaat (EZK), tijdens de conferentie voor Elektrochemische Conversie & Materialen (ECCM), het startsein voor in totaal 25,7 miljoen euro aan initiatieven op het gebied van duurzame energieopslag en -conversie. Onder coördinatie van een nationale ECCM-commissie is een viertal programma’s bij elkaar gebracht en geïnitieerd. Pappie: “Dankzij ECCM wordt de komende jaren vanuit verschillende sectoren door wetenschap en bedrijfsleven over de hele kenis- en innovatieketen samengewerkt. Dit is nodig om de transitie naar een duurzame energiehuishouding te realiseren.”

Nieuws

TransFuture Festival: Een terugblik op de lustrumeditie

Duurzaamheid en nieuwe energie stonden gisteren centraal tijdens de lustrumeditie van het TransFuture Festival in de proeftuin van EnTranCe. Voor deze lustrumeditie was er een zeer uitgebreid en gevarieerd programma voor de bezoekers waarbij er veel ruimte was voor interactie met het publiek. Ondanks de vele regen van gister zat het overgrote deel van het programma helemaal vol met veel enthousiaste en betrokken bezoekers.

Nieuws

Slotbijeenkomst Bio Power2Gas

Over biomethaan, waterstof en oude innovatie. Heb je hier interesse in? Iedereen is welkom bij deze slotbijeenkomst, meld je aan via de link onderaan het programma.

Nieuws

TransFuture Festival: nieuwe energie voor de regio

Energieproeftuin EnTranCe van de Hanzehogeschool Groningen is op woensdag 12 juni voor het vijfde jaar op rij het decor voor TransFuture: het festival over nieuwe energie. Tijdens een gevarieerd programma van lezingen, workshops en een innovatiemarkt, laten bedrijven, overheden en kennisinstellingen zien op welke wijze zij bezig zijn met vraagstukken rondom nieuwe energie. Ook wordt het startsein gegeven voor het Top Dutch Solar Racing Team op weg naar Australië.

Nieuws

Noord-Nederland gaat down under tijdens Solar Challenge

Studenten van de Hanzehogeschool Groningen, Rijksuniversiteit Groningen en Noorderpoort gaan met hun eigen gebouwde zonneauto voor de eerste keer meedoen aan de Bridgestone World Solar Challenge (BWSC) in Australië onder de naam Top Dutch Solar Racing. In de BWSC racen studententeams met zonneauto’s zo’n 3000 kilometer door Australië.

Nieuws

EnTranCe wil vooruit met Waterstof

EnTranCe staat in de nieuwe bijlage van het Financieele Dagblad over de energietransitie.

Nieuws

Opening Heijmans ONE

In de proeftuin van BuildinG staat een bijzonder huis: Heijmans ONE. Het is een verplaatsbaar huis voor een eenpersoonshuishouden. Dinsdag 16 april werd het officieel geopend.

Nieuws

Hans Erdmann bepleit blauwe revolutie in Barn Talk

Architect en gedragspsycholoog Hans Erdmann deelde tijdens de Barn Talk op 3 april in de Energy Barn een aantal inspirerende duurzaamheidsprojecten. Energiek en enthousiast vertelde hij onder andere over zijn ervaringen in IJsland, waar hij zag hoe de bevolking aardwarmte omarmt.

Nieuws

Hanzehogeschool krijgt subsidie voor 2 Europese projecten

De Hanzehogeschool Groningen heeft voor een totaalbedrag van 3,7 miljoen euro subsidies gekregen vanuit INTERREG Europe, een initiatief dat interregionale samenwerking ondersteunt door heel Europa. De subsidies zijn bedoeld voor twee grote meerjaren projecten van Klaas Jan Noorman, lector Energietransitie en Willem Foorthuis, lector Duurzaam Coöperatief Ondernemen.

Nieuws

Barn Talk | Hans Erdmann: (W)IJsland, hoe IJsland aardwarmte omarmt

Hans Erdmann zag op reis in IJsland welke kansen aardwarmte biedt en hoe de bevolking deze kansen ten volle benut. Door verstandig gebruik te maken van de natuurlijke bronnen die IJsland biedt, leveren inwoners een grote bijdrage aan de maatschappelijke, economische en ecologische gezondheid van hun eiland.

Nieuws

Energiesymposium Vrouwen in Energie Noord-Nederland (VIEN)

Op donderdag 7 maart 2019, een dag voor de Internationale Vrouwendag, viert VIEN de oprichting met een energiesymposium. Dit zal plaatsvinden op een duurzame en inspirerende plek: de EnergyBarn op de Zernike Campus in Groningen. 

Nieuws

Hoe grasdrogen je cv-ketel vervangt: kleinschalige buffering van warmte

In de zomer van 2011 wordt op de verbouwde grasdrogerij De Biks in Zuidwolde een vat van 5 kubieke meter opengesneden, drie warmte spiralen ingelast en op heatpipes (zonnecollectoren) aan-gesloten. Met naïef enthousiasme worden de onderdelen aan elkaar geknoopt en het systeem komt in de zomer van 2013 voor het eerst op 80 graden Celsius. Met een goede isolatie van het vat moet er de komende winter voldoende warmte zijn en kan de cv-ketel naar de recycling.