Nieuw energiepartnerschap Nieuw-Zeeland en Nederland om de wereldwijde transitie te ondersteunen

Gisteren kondigden de Nederlandse premier Mark Rutte en de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern dit nieuwe partnerschap aan. Feitelijk een partnerschap tussen de New Energy Coalition (NL)en het National New Energy Development Centre (NZ), dat het potentieel heeft om toonaangevende internationale ideeën te delen om Nieuw-Zeeland te helpen bij het bereiken van haar energieambities voor een lage CO2-uitstoot.

De in Nederland gevestigde New Energy Coalition is een kennis- en innovatienetwerk met als missie het slimmer maken van de energietransitie. De Coalitie is betrokken bij een breed scala aan projecten op het gebied van energie-innovatie, -onderwijs, -onderzoek en bedrijfsontwikkeling.

Het Nieuw-Zeelandse National New Energy Development Centre (NNEDC) zal in Taranaki worden gevestigd. De NNEDC zal al in de oprichtingsfase veel doelstellingen overnemen die vergelijkbaar zijn met die van de New Energy Coalition. NNEDC zal bijdragen aan de innovatie, ontwikkeling en commercialisering van technologieën en praktijken die de lokale, nationale en internationale energietransitie kunnen ondersteunen.

Patrick Cnubben, programmamanager van New Energy Coalition, verwelkomt het partnerschap: ” Het delen van kennis en inspanningen wereldwijd is van cruciaal belang is om de vereiste energietransitie te bereiken. Het samenwerkingsverband tussen onze coalitie en NNEDC biedt een platform waar we de kennis, expertise en ‘best practices’ kunnen uitwisselen. Zij zullen ons helpen om de uitdaging die voor ons ligt gezamenlijk aan te pakken,” aldus Cnubben.

“Er zijn kansen om samen te werken op het gebied van beroepsopleiding, onderwijs, onderzoek en ontwikkeling, en specifieke projecten om de wereldwijde verschuiving naar het gebruik van schonere en duurzame energiebronnen te bevorderen.”

NNEDC Establishment General Manager Pamela Walklin verheugt zich ook op de mogelijkheden die het partnerschap biedt:

“Bij het opbouwen van de NNEDC zijn we actief op zoek naar ideeën, kennis, acties en modellen uit de hele wereld. De New Energy Coalition is een leider op dit gebied en de samenwerking biedt een enorme kans om in te kunnen spelen op het momentum dat zij al hebben ontwikkeld”.

“We grijpen de gelegenheid aan om samen te werken met de Coalitie, het geeft een belangrijk signaal af over de betekenis en het potentieel van de NNEDC en helpt ons om ons wereldwijd in de voorhoede van onze activiteiten te plaatsen. Er is een natuurlijke synergie tussen de twee entiteiten en hun doelstellingen, en we zijn op zoek naar het op één lijn brengen en uitbreiden van ons denken bij de oprichting van NNEDC.”

Taal selecteren: