Klimaatadaptatieweek online van start in Groningen (19 - 25 januari 2021)

​Je kunt er deze dagen niet omheen in de (sociale) media: de Klimaatadaptatieweek Groningen. Het hoogtepunt van de week is op vrijdag 22 januari met de Open University on Climate Adaptation. Docenten, lectoren en hoogleraren van Noorderpoort, Alfa-college, Hanze en RUG delen daar hun kennis over klimaatadaptatie. Alle activiteiten zijn voor iedereen toegankelijk en we nodigen je dan ook van harte uit om mee te doen!

Verschil mitigatie en adaptatie

Wytze van der Gaast (onderzoeksbureau JIN) legt uit dat mitigatie het vóórkomen van klimaatverandering is en adaptatie juist het omgaan met de gevolgen van klimaatverandering. In het Klimaatakkoord van Parijs staat dat we de opwarming willen beperken tot maximaal 1,5 graden Celsius. Tegelijkertijd weten we ook dat als het lukt om dit doel te halen, er nog steeds klimaatverandering zal zijn met alle gevolgen van dien. Omgaan met die gevolgen is klimaatadaptatie. Nu al zie je om je heen de gevolgen van klimaatverandering van amper één graad opwarming en we zitten nu op een traject dat ongeveer twee keer erger is dan waar bij ‘Parijs’ vanuit is gegaan. Dit betekent dat adaptatie in de toekomst nog belangrijker gaat worden, aldus Wytze. Doorpakken op zowel mitigatie als adaptatievlak is een vereiste omdat ze in de praktijk veel met elkaar te maken hebben. Bijvoorbeeld, als een land besluit om fossiele brandstoffen te vervangen door energie uit waterkracht gewonnen in bergrivieren, dan moet je wel rekening houden met de kans dat door klimaatverandering er in de toekomst minder water door die rivieren stroomt.

Youth for Climate Adaptation

Tijdens de Youth for Climate Adaptation Conference over klimaatadaptatie op 22 januari 2021 in Groningen krijgen jongeren van over de hele wereld de mogelijkheid om (online) samen te komen. Ze komen samen om te praten, discussiëren en te werken aan klimaatadaptatie onderwerpen. Hun inbreng is bepalend voor de Climate Adaptation Summit die plaats vindt op 25 januari 2021. De voertaal van dit event is Engels.

Green House Party

Een feestelijk hoogtepunt van de Climate Adaptation Week 2021: The Green Houseparty! Op vrijdagavond 22 januari is het tijd om af te sluiten door middel van muziek en dans! De Green Houseparty is er voor jou als een sprankelende afsluiting van deze week en we beloven je een uniek event! Het event bevat een livestream voor alle mensen die een goed feest, dans en het gevoel van verbondenheid missen. Feestgangers van over de hele wereld worden uitgenodigd om zich te verenigen en te dansen vanuit hun woonkamers, keukens en slaapkamers.

Benieuwd naar het volledige online programma van de Klimaatadaptatieweek, kijk dan hier.

Open University on Climate Adaptation

Tijdens Open University on Climate Adaptation op vrijdag 22 januari van 13.00 – 18.00 wordt een dynamisch programma vol interactieve workshops, Q&A’s met boeiende live sprekers, energieke keynotes en digitale boardgames over klimaatadaptatie gepresenteerd. Docenten, lectoren en professoren uit Groningen delen hun kennis over klimaatadaptatie over hoe we samen werken aan oplossingen voor de wereld.

Met bijdragen vanuit Groningen van onder andere: Hanzehogeschool lector Floris Boogaard, Maarten Loonen, Linda Steg, Jan van Boeckel, Colien Langerwerf, Jan Willem Bolderdijk, Rens Heestermans en nog veel. Daarnaast duikt Jem Bendell vanaf Bali met je de diepte in over de dreiging van ‘collapse of societies’ door klimaatverandering en waarom wij nu actie moeten ondernemen. De speciale klimaatgezant van Nederland – Marcel Beukeboom – spreekt over het belang van klimaatadaptatie, en er zijn bijdragen van onder andere bekende IPCC-wetenschappers en het Global Centre on Adaptation.

Ook de Hanzehogeschool Groningen levert haar bijdrage tijdens de Klimaatadaptatieweek. Hoe? Dat lees je hier!

Taal selecteren: