Blog: Huizen op Ameland gaan op de warmtefoto zodat bewoners kunnen zien waar warmte weglekt

Maandagmiddag 24 februari vertrokken wij, Hedzer van Veen, Susan Heersema, Elizabeth Molenkamp en onze begeleider Jacqueline Joosse, naar Ameland om daar, samen met buurtbewoners en andere belanghebbenden warmtescans te maken.

Voor onze opleiding Vastgoed & Makelaardij van de Hanzehogeschool doen wij onderzoek met betrekking tot duurzaamheid. En waar kan je beter bezig zijn met duurzaamheid dan op Ameland? Het dorp Buren is druk bezig met de energietransitie en wij gaan daarbij helpen.

Met maar liefst elf koffers met warmtecamera’s verlieten wij het vasteland. Met dank aan Sigrid Roep hadden wij een uitstekend verblijf in het dorp Buren. Maandagavond vond een bijeenkomst plaats met meer dan tien vrijwilligers om te helpen bij het maken van de warmtefoto’s. Het dorp Buren werd opgedeeld in verschillende secties en per sectie was er een lijst met adressen die gefotografeerd moesten worden. Ieder team bestond uit een duo, een techneut en een woordvoerder. De techneut zorgde voor het maken van de juiste foto en de woordvoerder belde aan bij de bewoners om uitleg te geven over wat er gebeurt.

Goed ingepakt met verschillende truien, thermo ondergoed, meerdere jassen, mutsen en handschoenen konden wij de kou en harde wind van Ameland trotseren. Dit was ook zeker nodig, want de temperatuur lag rond het vriespunt. Gelukkig maar, want dat is nodig voor een bruikbaar resultaat van de warmtecamera’s. Het is van groot belang dat het buiten erg koud is en binnen de verwarming aan staat. De warmtecamera geeft aan waar eventuele lekken zitten waardoor warmte kan ontsnappen. Zoals een raam dat openstaat, enkel glas of bijvoorbeeld een deur die niet goed sluit.

Op dinsdag gingen wij alle data ordenen op het Gemeentehuis op Ameland waar voor ons een vergaderruimte beschikbaar was en we in alle rust de gegevens van de elf camera’s konden verwerken. De foto’s werden per adres gesorteerd in verschillende mappen. Later die middag gingen wij, wederom goed ingepakt, met vrijwilligers op pad om warmtefoto’s te maken van de adressen die maandagavond niet gefotografeerd konden worden. Omdat de verwarming niet aan, of niet hoog genoeg, stond of omdat de bewoners die avond niet thuis waren. Ieder team had tussen de negen en veertien woningen te fotograferen op dinsdagavond. Door de ervaring van een dag eerder waren alle teams een stuk sneller terug op locatie. Hierdoor hadden we nog tijd om een gesprek met de opdrachtgever te voeren en de verwachtingen van beide partijen te bespreken. Na een goede bespreking en veel verheldering gingen wij weer terug naar ons verblijf waar we tot laat in de avond nog hard hebben gewerkt aan het verwerken van de nieuw verzamelde data en het uitwerken van de notulen van het gesprek met de opdrachtgever.

Woensdag weer bijtijds op voor onze, voorlopig, laatste dag op Ameland. Na het afronden van de laatste overzichten waren we bij een charette. Daar kwamen verschillende bewoners naartoe om een presentatie bij te wonen. Na de presentatie was er tijd om in gesprek te gaan met de inwoners van Buren. Om 22.00 uur stapten wij op de watertaxi om weer terug naar het vasteland te gaan.

Taal selecteren: