Hans Erdmann bepleit blauwe revolutie in Barn Talk

Architect en gedragspsycholoog Hans Erdmann deelde tijdens de Barn Talk op 3 april in de Energy Barn een aantal inspirerende duurzaamheidsprojecten. Energiek en enthousiast vertelde hij onder andere over zijn ervaringen in IJsland, waar hij zag hoe de bevolking aardwarmte omarmt.

‘IJslanders leven op een vulkaan, hun barre uitgangspunt maakt hen creatief’, aldus Erdmann. Hij zag hoe de eilandbewoners dichtbij de natuur leven en optimaal gebruikmaken van wat de natuur te bieden heeft: de geothermische bronnen. Wat wij in Nederland van IJsland zouden kunnen leren? ‘Om goed te kijken naar welke kansen de natuur ons biedt, in het geval van Nederland: water. We kunnen oproepen tot een groene revolutie, maar we zouden ook meer moeten kijken naar de mogelijkheden die water ons biedt, ook streven naar een blauwe revolutie dus’, zegt hij.

Zeewier

Wat Erdmann betreft zou zeewier een grote rol kunnen spelen in deze blauwe revolutie. Zeewier neemt CO2 op, en zet het om in energie. Zeewieren groeien gemiddeld 10 x sneller dan landplanten en kunnen ook nog eens meer CO2 binden. ‘Van dit cadeautje van de natuur moeten wij goed gebruikmaken’, zegt hij. Zeewier is niet alleen goed voor de opname van CO2, sommige soorten zijn ook geschikt om te eten en andere soorten lenen zich beter om biobrandstoffen van te maken.

Durven dromen

Een van Erdmanns dromen als architect – hij is een van de oprichters van het ruimtelijk ontwerpbureau Claessens Erdmann- is om drijvende inspiratiecentra te creëren waarin alle kennis en kunde rondom deze blauwe revolutie en de energietransitie gedeeld kan worden. ‘In deze Hansa Houses moeten we laten zien welke positieve ontwikkelingen er zijn. Het moeten plekken worden waar bezoekers de impact en kracht van water echt kunnen voelen en ervaren’ legt hij uit. Deze Hansa Houses moeten een plek gaan krijgen in verschillende grote Europese steden, zoals Hamburg, Kopenhagen en Amsterdam. Als het gaat om de energietransitie vindt Erdmanns het belangrijk dat we uit onze comfortzone stappen en durven te dromen. ‘De inspiratiecentra moeten plekken worden waar we samen kunnen dromen.’

Volgens de architect is het niet nodig om paniekerig om te gaan met de energietransitie. Hij neemt hier weer het voorbeeld van de IJslanders. ‘Ze hebben het gebruik van aardwarmte opgepakt als een manier om te leren. Ze zijn er met een positieve insteek mee aan de slag gegaan, zonder krampachtig te zijn. Ook al hebben ze iets in overvloed, gaan ze er op een bewuste en genuanceerde manier mee om.’ Laat het een les zijn voor de blauwe revolutie.

Taal selecteren: