Na 40 jaar lang door heel Europa en het Midden-Oosten te hebben gereisd voor zijn banen in de energiesector, was Rene Wit toe aan iets anders. Hij pakte een kans en startte zijn eigen bedrijf om impact uit te oefenen op de wereld van duurzame energie. Tegenwoordig is Rene bijna dagelijks te vinden in de proeftuin van EnTranCe, Centre of Expertise Energy in Groningen.
Toen Rene met pensioen ging, was hij nog lang niet ‘klaar’ met werken. De zorgen over klimaatverandering die hij tijdens zijn reizen had gezien (droogte, steden vol smog, smeltende poolkappen, etc.) werden een belangrijke aanjager om dat hem motiveerde om naar duurzame alternatieven te zoeken. Waterstof, destijds een relatief onbekende en dure energiedrager, wekte hierbij vooral zijn interesse. Met waterstof kun je energie opslaan in een tank die veel duurzamer is dan het gebruik van een batterij.
Bij EnTranCe heeft Rene onder de naam van H2Planet zijn eigen locatie in een testcontainer waar hij werkt aan waterstofinnovaties voor verschillende sectoren. Rene: “Je eigen bedrijf runnen was iets nieuws voor mij. Dat was ik natuurlijk niet gewend toen voor ik een groot bedrijf als Shell werkte. Dankzij het Venture Lab programma heb ik veel geleerd over hoe je succesvol kunt zijn als ondernemer.”
Dankzij het Venture Lab programma heb ik veel geleerd over hoe je succesvol kunt zijn als ondernemer
Rene heeft al een aantal grote successen behaald met het H2Planet project. Zo mag hij zich nu distributeur noemen van Horizon, een grootschalige producent van brandstofcellen, in Nederland. Op dit moment werkt Rene als passieproject aan waterstofbakfiets voor fast food bezorging en heeft hij ook bijgedragen aan een systeem voor een waterstofboot bestemd voor recreatie. Hij verkoopt momenteel zijn waterstofproducten voornamelijk aan universiteiten en middelbare scholen die ze gebruiken voor educatieve doeleinden.
Rene biedt ook waterstofsystemen aan voor industrieel en huishoudelijk gebruik. Hoewel het op dit moment nog steeds rond de 30.000 euro kost om waterstof te maken, op te slaan en elektriciteit en warmte te maken voor een klein huis draaiend op waterstof. Volgens Rene is het echter een kwestie van tijd voordat de prijs van waterstofenergie daalt. Rene: “Zonnepanelen en zonnecellen (welke zonne-energie omzetten in elektriciteit) waren tien jaar geleden ook niet betaalbaar, maar nu zie je bijna overal!” Hij voorspelt dat hetzelfde zal gebeuren met waterstof, waardoor het aantrekkelijker wordt voor huishoudens en bedrijven die zelfvoorzienend willen zijn.
Daar komt nog bij kijken dat waterstofproductie vrijwel overal mogelijk is. Bijvoorbeeld op zee, in de bergen of zelfs in de woestijn. Het enige dat nodig is, is zonne-, water of windenergie. Daarom streeft Rene ernaar om waterstof op de internationale energiemarkt te positioneren al een duurzaam en aantrekkelijk alternatief voor fossiele brandstoffen. Rene: “Hier in Nederland doen we het best goed, dat zit natuurlijk in ons bloed. We zijn in dat opzicht altijd vernieuwers en zakenmensen geweest.” Als voorbeeld noemt hij dat Nederlandse studenten de eerste waterstof-racewagen ter wereld ontwikkelden. “Dat was echt een primeur!”
Horizon heeft al plannen om te beginnen met de distributie van een gloednieuwe brandstofcel van 350kW, die binnenkort op de markt gebracht wordt. Dit zal nieuwe marktkansen voor duurzame energie ontsluiten, zoals generatorsystemen, vrachtwagen, treinen, boten en nog veel meer. Deze nieuwe onderneming zal ongetwijfeld in lijn zijn met het motto dat de drijvende kracht is achter alle projecten en inspanningen van Rene: duurzame energie en ‘Power to the People!’.
(Dit artikel is een vertaling van ‘H2Planet, an Energy Traveler at EnTranCe’ verschenen op 12 maart 2020)