Globale energietransitie Summerschool

Of je nu studeert voor professional in business, sociologie, rechten of een ander vakgebied, klimaatverandering en energietransitie is iets wat ons allemaal raakt. Bedrijven, huishoudens en gemeenten spelen een belangrijke rol bij het realiseren van de energietransitie. Deze zomercursus is erop gericht studenten uit alle disciplines inzicht te geven in de basisprincipes van energietransitie en het speelveld daarvan, samen met de vaardigheden die nodig zijn om bij te dragen aan (lokale) energietransitie-initiatieven.

Om lokaal te handelen, moeten we globaal denken in de energietransitie. Een internationale mindset is dus vereist. Engagement is ook nodig om lokale leergemeenschappen te bevorderen. Dit maakt de uitwisseling van interculturele perspectieven zeer belangrijk. Daarom is intercultureel bewustzijn een belangrijk onderdeel van deze zomercursus. Futures literacy, de vaardigheid die het mogelijk maakt de rol die de toekomst speelt in wat we zien en doen beter te begrijpen, is ook een belangrijk aspect van de cursus. Andere onderwerpen bestrijken verschillende disciplines en zijn erop gericht u een stevige basis te geven om uw eigen inzichten te ontwikkelen. Bijvoorbeeld Adaptief Leiderschap, Duurzaamheid en Nieuwe Business Modellen, Communicatie en Gedrag.

Deze drieweekse zomercursus is zo opgebouwd dat de geleerde theorie in praktijk wordt gebracht door in project- en groepsverband aan opdrachten te werken.  De cursus biedt ook inspirerende excursies en netwerkmogelijkheden. Zo bezoeken de studenten bijvoorbeeld het pionierseiland in de energietransitie, Ameland.

Naast het academische programma biedt de cursus een boeiend sociaal programma waar studenten in contact komen met internationale studenten van de andere zomercursussen. Samen ontdek je Groningen, de Nederlandse cultuur en leer je van elkaars cultuur.

Hoogtepunten van de cursus:

 • Ontwikkel een mondiale mindset
 • Krijg inzicht in hoe organisaties zichzelf opnieuw uitvinden om duurzaamheidsdoelstellingen te halen
 • Lezingen van wetenschappers en trainers met verschillende achtergronden om uw horizon te verbreden
 • Excursies en een uitgebreid sociaal programma om ervaringsleren en interactie te stimuleren
 • Projectcoaching van een gemeenschap van coaches en experts om uw eigen project te ontwikkelen.

Aan het einde van deze cursus zullen studenten in staat zijn om:

 • Navigeren door belangrijke onderwerpen in de energietransitie.
 • Hun lokale energietransitie in kaart brengen met een mondiale mindset.
 • Hun eigen competenties in de rol van energieprofessional verkennen.

Geïnteresseerd? Bekijk dan de praktische zaken en schrijf je hier in.

Bij de Hanzehogeschool is het Centre of Expertise Energy Entrance gevestigd, dat bekend staat om het combineren van inzichten uit de praktijk en de academische wereld. Deze opleiding biedt mogelijkheden om je eigen reis in de wereld van de energietransitie te starten en een globale mindset op te bouwen om de lokale transitie te pushen.

Belangrijke informatie

 • Datum: 30 mei tot en met 16 juni
 • Profiel: alle studenten kunnen zich aanmelden voor de cursus, inclusief mbo-studenten en middelbare scholieren.
 • Kosten: 1250 (excl accommodation and social activities)

Meer informatie of aanmelden kan via Richard Benes

 • +31 50 595 2960
 • h.b.benes@pl.hanze.nl

 

 

Taal selecteren: