Geslaagde editie Springtide Academy met 58 Energie masterstudenten uit 29 landen op Terschelling

De tweede editie van Springtide Academy over de energietransitie is met de komst van 58 masterstudenten vanuit de Hanzehogeschool Groningen een groot succes te noemen. Het thema van deze editie was ‘Als jong en oud elkaar ontmoeten, op zoek naar een nieuwe balans’. Het Springtide Academy programma vond vorige week plaats naast het Springtij Forum waarbij door nationale en internationale deskundigen wordt gewerkt aan een duurzame wereld.

De Hanzehogeschool Groningen is, samen met de Springtij organisatie, initiatiefnemer van de Springtide Academy waarbij de focus ligt op energietransitie en een duurzame wereld. Voor studenten een unieke kans kennis te maken met sprekers van wereldklasse. In totaal waren er 58 studenten van drie energie-masters aanwezig:

• EUREC European master in Sustainable Energy System Management (SESyM)
• EUREC European master in Renewable Energy Master (EMRE)
• Master Energy for Society (E4S)

Het in contact brengen van studenten met ervaren deskundigen en wetenschappers uit de wereld van duurzaamheid is een van de belangrijkste pijlers van de Springtide Academy. Zo waren er naast verschillende lezingen ook debatten, discussies en workshops voor een optimale kennisdeling tussen jong en oud. Studenten zijn zich bewust geworden van de urgentie om klimaatverandering tegen te gaan. Dit alles in de ontspannen sfeer van het Waddeneiland Terschelling. Het hele programma is via deze link te downloaden.

Op woensdag 26 september werd er gestart met een avondlezing door Wouter van Dieren, lid van de club van Rome en oprichter van het Springtij Forum. Andere sprekers bij de Springtide Academy waren:

• Yvo de Boer (Partner en SeniorAdvisor in Global Sustainability bij SRI Executive Search)
• Prof. Pier Vellinga (Wetenschapper en klimaatexpert)
• Stefan Brunnhuber (Senator van de European Academy of Sciences en medisch directeur van de Diakonie-Klinik für Integrative Psychiatrie in Niedersachsen
• Ernst von Weizsäcker (Co-president van de Club of Rome)
• Frank Elderson (Director van De Nederlandsche Bank)
• Sandrine Dixson-Declève (Senior Advisor Interel, Co-Founder WECAN)
• Captain Charles Moore (Ontdekker van The Great Pacific Garbage Patch/Algalita)

Harm Edens, bekend van televisie en moderator tijdens duurzaamheidsevenementen, was er tijdens Springtij Academy om alle onderdelen in goede banen te leiden.

Cora Schouten, masterstudente aan de Hanzehogeschool vertelt over de Academy ‘’Het was een voorrecht om samen te komen met toonaangevende duurzaamheidsexperts. Omgeven worden door zoveel mensen met kennis en het samenwerken voor een betere toekomst was inspirerend. Het pittoreske eiland Terschelling hielp hierbij door ons er aan te herinneren dat we onze mooie planeet moeten beschermen. Ik kan iedereen aanraden om deel te nemen aan de Springtide Academy of het Springtij Forum.’’

Klaas Jan Noorman, lector energietransitie bij de Hanzehogeschool Groningen, viel het op dat de studenten zeer goed geïnformeerd waren over de sprekers en de onderwerpen tijdens de Springtide Academy. Op vrijdagmiddag was er een grote College Tour waarbij diverse sprekers door Harm Edens geïnterviewd werden. De studenten van de Hanzehogeschool Groningen leverden een grote bijdrage door kritische en weldoordachte vragen te stellen die ook voor de reguliere Springtij Forum bezoekers zeer interessant waren. Jarry Scheepens-Hasek, international relations manager van de EUREC masters bij de Hanzehogeschool, beaamt dit: ‘’De studenten maken kennis met initiatieven in de echte wereld waardoor ze nadenken over hun toekomstige bijdrage aan de energietransitie’’.

De Springtide Academy is vast onderdeel van de drie genoemde masterprogramma’s. We kijken uit naar de editie van volgend jaar.

Taal selecteren: