EnTranCe, Zernikelaan 17

TransFuture Festival 2019

Energieproeftuin EnTranCe van de Hanzehogeschool Groningen is op woensdag 12 juni voor het vijfde jaar op rij het decor voor TransFuture: het festival over nieuwe energie. Tijdens een gevarieerd programma van lezingen, workshops en een innovatiemarkt, laten bedrijven, overheden en kennisinstellingen zien op welke wijze zij bezig zijn met vraagstukken rondom nieuwe energie. Ook wordt de Solar Auto gepresenteerd van het Top Dutch Solar Racing Team die op weg zijn naar Australië.

Onze energievoorziening verandert de komende decennia ingrijpend. Het Noorden is hiermee al jaren intensief bezig en is niet voor niets koploper in de energietransitie. Tijdens het TransFuture Festival komt de regio samen voor de nieuwste innovaties en ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie.

Heb je leuke ideeën die binnen het festival passen en wil je ook onderdeel zijn van deze lustrumeditie van het TransFuture Festival? Neem dan contact op met projectleider Margreet van der Velde: m.van.der.velde@pl.hanze.nl.

Iedereen is welkom op het TransFuture Festival: professionals, ondernemers, bedrijven, overheden, studenten en anderen met belangstelling voor duurzame energie en innovatie. Er is volop gelegenheid om te netwerken en kennis met elkaar te delen onder het genot van een hapje en een drankje.

Programma TransFuture Festival

Tijdslot festival: 12.00 – 21.00

Al een voorproefje van het terrein en timetable tijdens het festival? Klik hier om de festival plattegrond te openen.

 

12.00 – 17.00 | Top Dutch Solar Racing expo
Gedurende de hele dag zal het kantoor van Top Dutch Solar Racing omgetoverd zijn tot een levendige expositie. Dit debuterende studententeam doet in oktober 2019 mee aan de Bridgestone World Solar Challenge; een race van drieduizend kilometer door de outback van Australië. Deze race rijden ze uit in hun zelfgebouwde zonneauto. Dit is niet het enige waar het team mee bezig is. Het team zal tijdens het TransFuture Festival iedereen een kijkje geven achter de deuren van deze ondernemende organisatie. Alles op het gebied van techniek, uitdagingen en teambuilding zal aan bod komen in hun kleine kantoor.

18:00 | Onthulling van de zonneauto
Top Dutch Solar Racing presenteert de eerste zonneauto uit Noord-Nederland. Na maanden zwoegen en werken aan hun trots, is dit de eerste keer dat het grote publiek ook de zonneauto kan bekijken. Het belooft een spannend moment te worden dat het team wil delen met hun onmisbare partners, trouwe supporters en geïnteresseerde fans.

12.00 – 17.00 | Innovatiemarkt
Op deze business-to-business markt worden innovatieve ideeën en producten gepresenteerd. Een mooie kans om nieuwe bedrijven te leren kennen en in contact te komen met branchegenoten en studenten die zijn gespecialiseerd in energievraagstukken. Een kleine greep uit de bedrijven van dit jaar: Paddepoel Energiek, CirculairActief, H2planet Netherlands en Stercore.

 

12.15 – 13.15 | Barn Talk:  Manon Janssen, voorzitter Topsector Energie 
Als boegbeeld van de Topsector Energie verzorgt Manon Janssen tijdens deze lustrumeditie van het TransFuture Festival de Barn Talk. Ze was voorzitter van de sectortafel industrie die samen met de andere klimaattafels invulling hebben gegeven aan het Klimaatakkoord. Lees meer.

13.30 – 15.00 | Energy Lecture: Dutch Climate Agreement met Manon Janssen
Na de Barn Talk zal Manon Janssen een lezing verzorgen over het Klimaatakkoord voor studenten van de Hanzehogeschool Groningen en Rijksuniversiteit Groningen. Ze zal hierbij dieper ingaan op de afspraken in het klimaatakkoord en samen bespreken ze de vraag hoe je bouwt aan een duurzame samenleving. De voertaal van deze lezing is in het Engels. Klik hier om je direct aan te melden.

12.15 – 15.15 | Workshops & presentaties door studenten minor Duurzame Organisaties
De studenten hebben zich gedurende een half jaar verdiept in een zelfgekozen onderwerp en zich ontwikkeld tot een professional in dit onderwerp. Er zijn zeer uiteenlopende onderwerpen gekozen: de blauwe economie, de energie transitie, energie uit onverwachte hoek, groene werkplekken, bitcoin, ontbossing, greenwashing, ruimte afval, plastic en fast fashion. Om 12.15 wordt afgetrapt met een duurzame modeshow in de Young Professionals Tent.

13.30 – 16.30 | De N33 wordt de duurzaamste weg van Nederland – door BuildinG
Innovatiecentrum BuildinG trapt tijdens het festival af met het ambitieuze project ‘Route N33 Midden’. De verdubbeling van de N33 tussen Zuidbroek en Appingedam is van groot belang voor de bereikbaarheid van de Eemsdelta. Welke kennis is er al en hoe ontwikkelen we nieuwe initiatieven op het gebied van infra en energie? Hoe verbinden we de N33 aan de regio? Samen met de provincie Groningen, Rijkswaterstaat en een aantal gemeenten nodigt BuildinG iedereen uit om hierover mee te praten op 12 juni. Meld je dan aan! Klik hier voor meer informatie.

13.30 – 15.30 | Symposium Hydrogreenn
Hydrogreenn is een informeel platform van noordelijke bedrijven en instellingen, dat zich bezighoudt met de energietransitie en specifiek met waterstof. Er zijn 5 concrete projecten in Drenthe en Groningen:

  1. Waterstofwijk Hoogeveen
  2. Industriële opschaling GZI next in Emmen
  3. Industriële toepassing Chemiepark Delfzijl
  4. HydroHub op EnTranCe
  5. Groene WaterstofBooster op EnTranCe

Tijdens het festival presenteren de deelnemers van Hydrogreenn korte pitches met toelichting over de verschillende projecten. Vervolgens is er ruimte voor bedrijven om contact te leggen met de projecten. 

15.00 – 16.00 | De wijk van het aardgas af! Door de gemeente Groningen
In 2035 wil de gemeente Groningen alle wijken en dorpen op haar grondgebied van het aardgas af hebben. Voor woningen betekent dat: geen cv-ketel op aardgas en geen gasfornuis meer. Maar verwarming via een warmtepomp, warmtenet of een combinatie van verwarmen op groen gas en elektriciteit. De gemeente Groningen wil dit per wijk, buurt of dorp aanpakken. Voor alle wijken en dorpen in de gemeente Groningen is onderzocht wat de mogelijke alternatieven voor aardgas zijn. Dit eerste beeld is zo goed als klaar. Mensen bij de bijeenkomst krijgen een sneak preview. We zoomen in op de wijken Paddepoel, Selwerd en Vinkhuizen. Ook er is een korte presentatie voor bedrijven.

15.15 – 17.15 | Final symposium Innovatie werkplaats Energy Transition
Ruim 65 studenten presenteren hun bereikte resultaten van hun opdracht of onderzoek die ze het afgelopen half jaar hebben uitgevoerd voor de innovatiewerkplaats Energy Transition. Stakeholders, docenten en andere geïnteresseerden krijgen op deze manier een goed beeld met welke opdrachten studenten zich binnen de IWP bezighouden. Een speciale jury reikt een prijs uit voor de beste poster en pitch van het semester.

16.00 – 17.00 | Solar Miles; Resultaat onderzoek naar deelmobiliteit in gemeente Loppersum
De Hanzehogeschool Groningen heeft in samenwerking met RVO, energie coöperatie Lopec en Mobiliteit VanOns een praktijkonderzoek gedaan naar deelmobiliteit van elektrische auto’s. De resultaten worden voor het eerst gepresenteerd op het TransFuture festival. Hoe past het aanbieden van elektrische deelauto’s in het dienstenpakket van een energiecooperatie? En past het aanbieden van elektrische deelauto’s ook bij de bewoners van Loppersum? Meer dan 150 respondenten, gaven hun mening over hun huidige mobiliteit, autogebruik en hun beelden bij elektrisch rijden en delen. Bent u energiecoöperatie of gemeente in Groningen, Friesland of Drenthe? Dan is deze sessie zeker informatief.

16.00 – 17.00 | Workshop CO2 footprinttool
Ga aan de slag met je eigen CO2 uitstoot tijdens deze workshop van de Rijksuniversiteit Groningen. Je berekent de totale hoeveelheid broeikasgas (Greenhouse gas (GHG)) emissie in tonnen CO2 per jaar. De uitkomst geeft direct een beeld van de CO2-emissie van de eigen activiteiten of van je bedrijf. In 2018 gingen 6 van 41 partners van het Platform Groningen CO2-neutraal je al voor. Zij bepaalden met deze tool hun eigen ‘CO2-voetafdruk’.

19.00 – 20.00 | Maatschappelijk debat door de gemeente Groningen in de EnergyBarn
Wat betekent het Klimaatakkoord voor Groningen? Hoe krijgen we bewoners en bedrijven van het aardgas af in 2035?

Deze vragen bespreken we aan de hand van drie belangrijke stellingen:

Betrokken bewoners
Voor de gewone man is de energietransitie een ver-van-mijn-bed-show
Warmtepomp? Warmtenet? Koken op een inductieplaat? Voor veel bewoners en bedrijven is de energietransitie nog ver weg. En dat is prima. We hebben voor de meeste mensen voorlopig ook geen alternatief voor aardgas.

Lusten en lasten
Wie betaalt de rekening?
Hoe financieren we de ambitie om in 2035 woningen en bedrijven van het aardgas af te krijgen? Is het redelijk om de rekening van het rijk door te schuiven naar gemeenten? Is het redelijk dat huishoudens het meeste moeten betalen voor de energietransitie?

Techniek
‘Ik wacht wel op waterstof’

Warmtepompen zijn niet bepaald populair. Het is pas over 11 jaar 2030. Een aantal mensen wacht de ontwikkelingen af, bijvoorbeeld het rijden en verwarmen op waterstof. Hoe verstandig is dat?

Het debat wordt gevoerd door de volgende debaters:

  • Sjoukje Veenema: Hoofd bouwen bij Nijestee
  • Philip Broeksma: Wethouder energietransitie gemeente Groningen (GroenLinks)
  • Han Slootweg: Directeur bij Enexis
  • Thomas Wielema: de Groenste Buurt team in de Noorderplantsoenbuurt
  • Steven Volkers Directeur Grunneger Power / Buurtwarmte 050
  • Hans Coenen, Vice president corporate strategy bij de Gasunie
  • Klaas Jan Noorman, Lector Energietransitie bij Hanzehogeschool Groningen

Debatleider: Marcel Nieuwenweg

Wil je op de hoogte blijven van het festival? Houd dan onze website in de gaten. Er zullen hier regelmatig updates over het programma van het TransFuture Festival verschijnen.

 

 

Taal selecteren: