Een online Barn Talk met interessante sprekers over welke opslagstrategieën effectief zijn en van welke praktijkvoorbeelden we kunnen leren. Want dat we energie moeten gaan opslaan staat vast, maar hoe pakken we dit goed aan? Met tafelgasten Gert van der Lee (TenneT), Alexander Savelkoul (EnPuls), Dick Takkebos (WarmteStad), Reinalt Nijboer (Gasunie) en Jeroen van den Berg (Repowered). Lector Marten van der Laan, gespecialiseerd in systeemintegratie in de energietransitie, introduceert het onderwerp. Gespreksleider is Marcel Koenis (business developer @ EnTranCe).
We zijn er aan gewend geraakt dat we energie kunnen gebruiken waar en wanneer we maar willen. Ons energiesysteem is in de afgelopen decennia een dusdanig efficiënte machine geworden dat er altijd genoeg olievoorraad is voor vele autokilometers, de gasbuffers kunnen onze huizen zelf warm houden tijdens een Elfstedenwinter en onze elektriciteitscentrales leveren op bestelling. De olie- en gasvoorraden zijn onze opslagvoorziening van vandaag. Maar: deze voorziening valt weg als we overgaan naar duurzame energiebronnen.
Zon en wind kunnen ons anno 2021 elektriciteit leveren, maar voor de piekcapaciteit die we nodig hebben moeten er oplossingen worden bedacht: het waait niet elke dag en ook de zon is soms afwezig in Nederland. Daarbij hebben we niet genoeg ruimte (voor bijvoorbeeld windmolens) om de piekvraag op te vangen zonder opslag. Conclusie: opslag is essentieel in ons duurzame energiesysteem. Maar welke vormen van opslag zijn het best? En waar moet deze opslag zich bevinden? Is er voldoende netwerkcapaciteit om de piekvraag van de randstad te bedienen met een buffer in de Eemshaven? En wie moet er zorgen voor de opslagcapaciteit?
Al deze vragen komen voorbij tijdens de Barn Talk op woensdag 7 april (16.15-17.15).
We bespreken de uitdaging die voor ons ligt, kijken naar oplossingen voor opslag en discussiëren over de belangrijke vraag wie het gaat regelen en of dit een rendabel business model bied. Ben jij er ook bij?