online

Barn Talk 2 maart | Raadsleden: radeloos over energiearmoede?

De gemeenteraadsverkiezingen staan voor de deur. Om te polsen hoe gemeenteraadsleden strijden tegen de energiearmoede in hun omgeving, voelen masterstudenten van de Hanzehogeschool Groningen deze lokale politici aan de tand over hun toekomstvisie. Hoe staat het er voor met hun invloed, kennis en lef?

Bekijk de uitzending via de livestream:

  • Vragen tijdens de uitzending kunnen gesteld worden via deze link.

Waar het (landelijke) Rijksbeleid de grote lijnen uitzet voor de energietransitie, heeft het lokale raadslid weinig speelruimte om hier een eigen invulling aan te geven. Terwijl de energiearmoede zich onder hun ogen afspeelt en zij vanuit de bevolking de onmacht en onvrede voelen. De beslissingen op landelijk niveau genomen, pakken op lokaal niveau soms verkeerd uit. Te denken valt aan de gasprijzen of bouw van grote windparken: wat kan een raadslid hieraan doen? Hoe tackelen zij de energiearmoede en behalen ze lokaal resultaten in de energietransitie?

En wat hebben ze van energieprofessionals of -onderzoekers nodig in advies of kennis om de juiste langetermijnkeuzes te maken? Verder onderzoeken we welke invloed de gemeenteraadsleden kunnen uitoefenen op het Rijk m.b.t. de transitie: wordt er gelobbyd wanneer zij vastlopen in het uitoefenen van hun werk? Wat doet het Rijk wanneer men lokaal vastloopt in uitvoering?

De tafelgasten van de Barn Talk op 2 maart zijn:
– Raadslid Ceciel Nieuwenhout (GroenLinks, gemeente Groningen)
– Raadslid Rik van Niejenhuis (PvdA, gemeente Groningen)
– Raadslid Jasper Boter (VVD, gemeente Groningen)
– Raadslid Terence van Zoelen (PvdD, gemeente Groningen)
– Kandidaat raadslid Andrea Poelstra (D66, gemeente Groningen)
– Wethouder Bert Wierenga (VVD, Veendam)

Live bijwonen (aanmelden verplicht) of te volgen via livestream

De uitzending duurt van 16:15 – 17:30 uur en is bij te wonen in de Energy Barn te Groningen met een corona-toegangsbewijs. Klik hier om je aan te melden voor het live event. Je wordt dan automatisch op de gastenlijst geplaatst. Ook kun je de Barn Talk volgen via onze livestream.

Datum: 2 maart 2022  16:15 – 17:30 uur

Livestream: http://tiny.cc/energiearmoede

 

Taal selecteren: