EnTranCe Professional Awards 2023

Op New Energy Forum 2023 is de winnaar van de EnTranCe Professional Award 2023 bekend gemaakt. De EnTranCe Award is een aanmoedigingsprijs voor personen, bedrijven en maatschappelijke organisaties die de energietransitie vooruithelpen door innovatieve oplossingen te bedenken, uit te voeren of groot te maken.

New Energy Forum 2023 Groningen - EnTranCe Awards New Born Rubber

De winnaar is…

New Born Rubber uit Grootegast!

New Born Rubber is een nieuw recycle-bedrijf dat de enorme berg aan “waste-rubber” omzet in bruikbare half- en eindproducten. Op dit moment drukt “waste-rubber” steenkool internationaal uit de markt. Het is immers goedkoper en wordt volledig verbrand voor elektriciteitsproductie met alle milieuschade van dien. New Born Rubber is een initiatief van 3 ondernemers die als investerend eigenaar onder licentie een RUG-patent gebruiken. Ze werken samen met de Rijksuniversiteit Groningen (Francesco Picchioni, hoogleraar Chemische Technology en Polymeerchemie aan de faculteit Science & Engineering) en daarmee veel met studenten. Op dit moment werkt New Born Rubber aan de bouw van een proeffabriek (1500 ton per jaar) op de locatie van één van de aandeelhouders (Poelman in Grootegast). Daarnaast wil New Born Rubber een kleine proeffabriek ontwikkelen voor licentie-ontwikkeling als basis voor verdere uitrol en opschaling. Hoewel New Born Rubber hiermee in potentie groots bijdraagt aan de energietransitie (geen rubber als goedkope en vervuilende steenkool) draagt het sterk bij aan circulariteit van een hoogwaardig en complex materiaal zoals rubber van autobanden. Door schone compounds hiervan te maken, kan het opnieuw en duurzaam worden toegepast in dakbedekkingen, kunststofmaterialen, rijplaten, etc.

De nummers 2 en 3 zijn Fennenoord en Zytec.

Fennenoord heeft een complexe combinatie van meerdere processen voor mestrecycling gerealiseerd. Dit biedt ruime mogelijkheden voor het realiseren van bruikbare producten uit de verwerking van mest. Fennenoord is een klein bedrijf, bestaat uit 3 mensen, tevens mede-eigenaren. Ze kopen specialistische kennis in bij derden. Vanwege de veelzijdige output, heeft Fennenoord voor de realisatie van haar projecten (bouwen van full-scale verwerkingsfabriek) een omgeving nodig waar grootschalig transport van feedstock en veelzijdige afzet van de vele eindproductstromen nodig is. Een mogelijke rol voor EnTranCe is het doorontwikkelen van de verschillende productstromen, ondersteunen bij de opschaling naar een 300.000 ton fabriek, gezamenlijk ontwikkelen van de samenwerking met energie coöperaties bijvoorbeeld in Deventer.

 

Zytec heeft een relatief eenvoudige technologie voor energiebesparing in de toepassing van “rotating-equipment” in de industrie. Hoewel het product substantiële energiebesparing oplevert, onderhoudskosten verlaagt, grotendeels is uitontwikkeld en direct toepasbaar is, is de implementatie in de industrie lastig. Het is een sales product. Er is engineeringkennis nodig om het product te promoten, in te passen en toe te passen bij de klant. Verder speelt “de opex-capex” discussie in de financial control van industrie, de noodzakelijke korte terugverdientijd en de druk op continuïteit en stabiliteit van het productieproces wat weinig ruimte voor verandering biedt. Hoewel Zytec een kleine, mooie onderneming is, is haar belang bij samenwerking met EnTranCe en haar partners niet zo groot. Vooral publiciteit en een klein beetje productontwikkeling (kleiner en beter maken), mogelijk ook belang bij netwerken en relaties met engineering, maintenance bedrijven en de industrieclusters zelf.

De 1e prijs is €25.000,- cash en €75.000,- natura, de 2e prijs is €10.000 cash en de 3e prijs is €5.000,- cash.

New Energy Forum 2023 Groningen - EnTranCe Awards winnaar New Born Rubber
Taal selecteren: