EnTranCe gastheer EGATEC 2019

Driedaags congres gericht op vergroening energievoorziening.

Van woensdag 6 tot en met vrijdag 8 november vond bij EnTranCe, Centre of Expertise Energy in Groningen de European Gas Technology Conference (EGATEC) plaats. Tijdens de conferentie werden de perspectieven van verschillende gasvormige energiedragers zoals biogas en waterstof besproken. Daarbij is ook gekeken naar de laatste innovatieve ontwikkelingen op het gebied van gastechnologie.

Gedeputeerde Nienke Homan opende de conferentie en heette de congresdeelnemers namens de Provincie Groningen van harte welkom. Ook Henk Pijlman, voorzitter College van Bestuur Hanzehogeschool en Jan-jaap Aué, Directeur EnTranCe, Centre of Expertise Energy, spraken de gasten toe.

Groningen en EnTranCe vormden het decor voor het EGATEC- evenement en dat is niet geheel toevallig te noemen. De Europese Commissie ziet Noord-Nederland en Groningen in het bijzonder als koploper in  energietransitie waarbij invulling wordt gegeven aan de ontwikkeling en introductie van nieuwe, zo duurzaam mogelijke, energiesystemen.

Op de laatste congresdag stonden excursies naar verschillende organisaties en bedrijven in de provincie Groningen op het programma die in het bijzonder betrokken zijn bij het energietransitie. Zo werd onder meer een bezoek gebracht aan Groningen Seaports en de gasgestookte elektriciteitscentrale van Vattenfall in de Eemshaven en aan Gasunie’s waterstofinstallatie HyStock in Veendam.

Meer dan 160 bezoekers uit Europa en zelfs daarbuiten, zoals Rusland, Amerika, Canada en Japan, namen deel aan het congres in Groningen. Uit reacties van congresgangers bleek dat het evenement door een inhoudelijk sterk programma en een ‘energieke’ congresomgeving bijzonder gewaardeerd werd. Hierdoor zijn zowel Groningen als EnTranCe prominent op de Europese ‘energietransitiekaart’ gezet.

Voorgaande EGATEC-edities vonden plaats in Kopenhagen, Parijs en Wenen.

Taal selecteren: