Energiesymposium Vrouwen in Energie Noord-Nederland (VIEN)

Op donderdag 7 maart 2019, een dag voor de Internationale Vrouwendag, viert VIEN de oprichting met een energiesymposium. Dit zal plaatsvinden op een duurzame en inspirerende plek: de EnergyBarn op de Zernike Campus in Groningen. 

VIEN is een onafhankelijk netwerk van vrouwen werkzaam in de energiesector van Noord-Nederland. Onder “energiesector” wordt verstaan alle bedrijven en instellingen die op enige wijze bezig zijn met (duurzame) energie, zoals elektriciteit, olie, gas of warmte. Momenteel telt het netwerk 50 leden, en dat aantal groeit dit jaar naar 75.

De kracht van vrouwen in de energietransitie

Het programma van het symposium op 7 maart belicht de energietransitie vanuit verschillende perspectieven. We bespreken de status van nieuwe energie en de bestuurlijke uitdagingen. De energiesector is technisch van aard en voornamelijk mannen zijn hier actief (tussen 11% -35% vrouwelijke medewerkers). Is deze nieuwe energietransitie het moment om meer vrouwen in leiderschapsposities te brengen? Wat is het belang van diversiteit in een van de meest complexe systeemveranderingen in de geschiedenis?

De lijst van sprekers bevat onder andere Nienke Homan (Gedeputeerde Staten Provincie Groningen voor Groen Links), Dorine Bosman (Vice President Wind, Shell), Barbara Huneman (Commercial & External Affairs Manager Energy, Nouryon), Professor Janka Stoker (RUG en voorzitter raad van commissarisen Economic Board Groningen) en Marry de Gaay Fortman (Advocaat-Partner Houthoff, commissaris KLM en De Nederlandsche Bank). Gastvrouw is Janine Abbring. Presentatrice van o.a. Zomergasten. Ze staat bekend om haar Groningse roots.

Het noorden als natuurlijke koploper van de energie transitie

Groningen stond aan de wieg van de grote energietransitie in de vorige eeuw: die van inzet van kolen naar het schonere aardgas. Het Slochterenveld werd ontdekt in 1959, en bleek één van de grootste gasvelden ter wereld. In een periode van zestig jaar bracht de gaswinning grote welvaart voor Nederland, maar later ook veel schade voor de regio en haar inwoners. Dit heeft de urgentie van een nieuwe energietransitie in Nederland sterk vergroot. Zo is het noorden opnieuw de accelerator van een energietransitie. Van fossiele brandstoffen naar een duurzame energiemix. Het VIEN-netwerk, wil een platform zijn, dat krachten bundelt om vaart te maken. VIEN bouwt aan de positie van Noord-Nederland in de energietransitie. En hierbij geldt: sisterhood is powerful!

Aanmelden en kosten

De kosten voor het bijwonen van het symposium bedragen 30 euro en aanmelden kan via viennoord.nl/vien-jaardag.
Aanvang: 13.00 uur

Taal selecteren: