Energie voor iedereen!

Momenteel werken ruwweg 11,5 miljoen mensen in de sector van de hernieuwbare energie: een aantal dat naar verwachting in de toekomst zal blijven stijgen. De energiesector is er een op het gebied van wetenschap, technologie, engineering en wiskunde (STEM). Een groeiende sector met een positieve impact op ons klimaat onthult een geweldige kans voor wie op zoek is naar een zinvolle en impactvolle baan. Maar wat als je niet een opleiding in een van deze vakken hebt gevolgd, maar toch graag in hernieuwbare energie wilt werken en de zaak wilt helpen?

Buiten het kader denken
Hoewel sommige studies een one-way ticket zijn naar een bepaald beroep, zijn vele dat niet en laten ze de toekomst wijd open voor hun afgestudeerden. Wie bijvoorbeeld design, communicatie of marketing heeft gestudeerd, kan uit vele carrièrepaden kiezen. Uit persoonlijke ervaring is dit verbazingwekkend en tegelijk beangstigend, omdat je vele richtingen hebt waarin je carrière kan gaan. Voel je in dit geval niet beperkt door wat je hebt gestudeerd en volg je passies – combineer die twee in je werk! Het is een geweldig gevoel om je talenten in te zetten voor een zinvol doel dat aansluit bij je passies, geloof me.

Energie @ Hanzehogeschool Groningen
Studenten uit verschillende vakgebieden krijgen tijdens hun studie veel kansen om betrokken te raken bij de energietransitie. In Innovation Hub Projects (IHP) ontwikkelen studenten uit verschillende vakgebieden creatieve en innovatieve oplossingen, niet alleen om klanten te helpen, maar ook om grotere doelen te bereiken. Deze kunnen bijvoorbeeld betrekking hebben op de energietransitie. Een andere mogelijkheid is het volgen van een energiemasterprogramma. Bijvoorbeeld de master Energy for Society , waarbij je de energietransitie vanuit vele invalshoeken bekijkt, met aandacht voor maatschappij en gedrag. Een andere mogelijkheid is het behalen van een Energiecertificaat door het volgen van een energietraject, het volgen van Energie-leeractiviteiten en/of het uitvoeren van een (afstudeer)project gericht op energie. Tot slot kunnen studenten deelnemen aan het Green Ambassador Programma, waarbij studenten een certificaat kunnen ontvangen op basis van hun verbinding met de Sustainable Development Goals tijdens hun studie.

EnTranCe - energietransitie - hoofdingang

Persoonlijke ervaring
Tijdens mijn 5,5 jaar durende bachelor Communicatie & Multimedia Design en master Internationale Communicatie heb ik veel tijd besteed aan de onderwerpen duurzaamheid, energie en klimaat. Tijdens mijn 4e jaar heb ik een IHP gedaan over Zero Waste aan de Hanzehogeschool Groningen, wat mijn interesse in duurzaamheid heeft gewekt. Op persoonlijk vlak ben ik me meer bewust geworden van de impact van mijn gedrag en heb ik een aantal veranderingen in mijn levensstijl doorgevoerd.

Vervolgens heb ik tijdens mijn master het project van de Klimaatadaptatie in Groningen opgepakt en besloot ik het geheel af te ronden met het schrijven van mijn afstudeerproject voor EnTranCe. Door mijn sterke punten te koppelen aan mijn interesses kon ik plezier hebben in wat ik deed en tegelijkertijd zinvolle en creatieve oplossingen creëren. In de loop van deze tijd heb ik het GAP-certificaat en het Energiecertificaat behaald, waarmee ik mijn vaardigheden kan blijven inzetten voor de verbetering van onze planeet!

Ga ervoor!
Zoals we hebben gezien, is het vakgebied energie weliswaar gebaseerd op bèta-technische vakken, maar kan iedereen zijn zegje doen en de wereld helpen veranderen met behulp van zijn eigen vakgebied. De Hanzehogeschool Groningen biedt veel verschillende mogelijkheden voor studenten uit alle richtingen om hun passies te volgen en deze te verbinden met energie en duurzaamheid – een manier om een verandering teweeg te brengen, terwijl je doet waar je goed in bent.

Persoonlijk zou ik iedereen die een passie heeft voor duurzaamheid, klimaat en energie willen aanmoedigen om een (vorm van een) energiegerelateerde opleiding te volgen. Het maakt niet uit of je geen bèta-technische opleiding hebt genoten: je kunt op je eigen manier een verschil maken! Dus, wat is jouw toekomst in energie?

Deze blog is geschreven door Laura Nijhuis, alumnus Communicatie & Multimedia Design en Internationale Communicatie.

Taal selecteren: