“Een werkend product voor je zien staan: dat maakt het erg concreet en daarmee leuk!”

Interview projectgroep zonnesimulator EnTranCe, Vincent van Rijn en Mike van der Elst – Vorig jaar hebben docenten Oscar Grooten en Peter Noordhuis het project opgestart met een eerste lichting studenten. Zij hebben het literatuuronderzoek gedaan. Wat moet er nog gebeuren, wat zijn de formele eisen van de opdrachtgever (EnTranCe) en hoe kunnen we hieraan voldoen?

Wat hebben jullie het afgelopen half jaar onderzocht?

Vorig jaar hebben docenten Oscar Grooten en Peter Noordhuis het project opgestart met een eerste lichting studenten. Zij hebben het literatuuronderzoek gedaan. Wat moet er nog gebeuren, wat zijn de formele eisen van de opdrachtgever (EnTranCe) en hoe kunnen we hieraan voldoen?

In semester drie zijn wij (naast Vincent en Mike bestaat de groep uit Wesley, Ruben en Bram) alle bestaande rapporten gaan onderzoeken, alvorens we een prototype zijn gaan bouwen. Hierbij is gekeken naar wat eerder is gedaan en onderzocht. Daarna hebben we gezegd; hier gaan we verder op werken.

We hebben de theorie proberen te vertalen in de praktijk. Wat is nu het best werkend? Dit door diepteonderzoek te doen en software leren kennen met behulp van een elektronische tekenprogramma, waarmee je complexe ontwerpen kunt visualiseren. Dat maakt het eindproduct beter en kun je vroegtijdig analyseren wat er nog fout is. De onderdelen van de simulator zelf hebben we uiteindelijk geproduceerd met een 3D printer.

Wat houdt de zonnesimulator precies in?

Het is een minisimulator van een zonnepark. EnTranCe wil een maquette bouwen met daarin alle soorten van energieproductie. Dit vormt dus een onderdeel daarvan.

Eigenlijk is het hele doel van het apparaat om de werking van de zon te simuleren. Daarbij onderscheiden we twee factoren: de zogenoemde zonnehoek en de oriëntatie. We noemen dit in ons onderzoek de dag- en de jaarcurve. Dit apparaat bootst alle gedragen van het zonlicht na. Onze conclusie is, als je het heel stug wilt zeggen, dat het eigenlijk een grandioos inefficiënte energieoverdracht is.

Waardoor draagt de zonnesimulator bij aan het versnellen van de energietransitie?

EnTranCe heeft een doel met de maquette. Laten we eens kijken of we de werking van het standaard energienetwerk, met alle verschillende toepassingen, kunnen nabootsen op kleine schaal. Het duurt nomaliter jaren om een zonnepark te bouwen. Met dit kleine apparaatje willen we het in een versneld tempo simuleren met dezelfde gedragingen. Een zonnepaneel is afhankelijk van de hoeveelheid zonuren en daarmee niet voorspelbaar. Ook bleek die niet heel efficiënt, hij kon 160 Watt aan licht produceren. Dit komt mede doordat hij twee keer met verlies te maken heeft, bij het produceren van licht en bij het omzetten naar stroom.

Hadden jullie hinder door de Covid-19 maatregelen? Hoe gingen jullie hiermee om?

Vorig jaar is veel stil komen te staan en daardoor vertraging opgelopen. Wij hadden het voordeel dat we wisten wat het inhoudt dankzij de rapporten van onze voorgangers. De opdracht was helder: Wij moeten gaan bouwen. Daardoor hebben wij sneller kunnen starten. Het 3D printen konden we thuis doen.

Voor ons ging de analyse- en ontwerpfase het makkelijkst. We liepen enige vertraging bij de implementatiefase op. Het was in deze coronatijd moeilijk om gezamenlijk in de werkplaats aanwezig te kunnen zijn en het vele testen vroeg daar wel om. Dankzij Lex Bosma van EnTranCe konden we de lichtbron uiteindelijk wel afbouwen.

Wat vonden jullie het leukste aan deze opdracht?

Een werkend product voor je zien staan, dat maakt het erg concreet en daarmee leuk. Dat het uitkomt wat je in de theorie hebt verzameld. Bepaalde spanningen in het verbruik gaven in eerste instantie problemen, of kleine onvolkomenheden rondom de oriëntatie. Begin februari hebben we de overdracht gehad aan onze opdrachtgever EnTranCe.

Waar kunnen de mensen de zonnesimulator (na corona) zien?

In werkloods A2 op de Zernikecampus in Groningen bij de proeftuin van EnTranCe – Centre of Expertise Energy. We weten nog niet wat er exact mee gedaan zal worden. Als aanbeveling doen we dat het interessant is om te onderzoeken of het mechanisch nog simpeler kan. Misschien komen er nog vervolgprojecten uit voort, dat bepaalt de docent. Wij gaan verder met nieuwe technische vraagstukken.

Benieuwd naar het onderzoek van de groep, hun rapport raadpleegt u hier.

Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteurs.

Taal selecteren: