Een rondetafelgesprek over regionale initiatieven voor een duurzame H2-economie

Op 22 juni verzorgde Dr. Beata Kviatek, de Jean Monnet-leerstoel Duurzame Economie in de EU van de International Business School, een rondetafelgesprek over regionale initiatieven voor een duurzame H2-economie, dat plaatsvond tijdens de 3e editie van het New Energy Forum, een jaarlijks internationaal evenement voor (toekomstige) energie- en mobiliteitsprofessionals dat plaatsvindt in het EnTranCe Centre of Expertise Energy.

De rondetafel bracht experts, beleidsmakers en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en de academische wereld samen om de inspanningen in verschillende Europese regio’s te bespreken om lokale economieën duurzamer te maken. In de discussie, geleid door dr. Kviatek, bespraken de deelnemers de vooruitzichten voor regionale groene H2-economieën in verschillende regio’s in Europa: het noorden van Nederland, de Subkarpaten in Polen en de regio Puglia in Italië. De gastsprekers bespraken met name de kansen en bestaande uitdagingen, waaronder regelgevende, voor bedrijven (en mkb’s in het bijzonder), de behoefte aan specialisten met kennis van de energie van de toekomst in verschillende disciplines en sectoren, de rol van regionale en lokale overheden en universiteiten bij het overwinnen van deze uitdagingen en de noodzaak om sociale voordelen te creëren voor regio’s in de energietransitie.

Naast Dr. Beata Kviatek waren er zes gastsprekers:

  • Agnes Mulder, directeur van VNO-NCW MKB Noord, de grootste ondernemersvereniging van Noord-Nederland, en voormalig Tweede Kamerlid (buitenlandse zaken, economische zaken, infrastructuur en waterbeheer)
  • Jonas van Dorp, manager business development, commercie en communicatie bij Groningen Airport Eelde en initiatiefnemer van het NXT Airport living lab programma op het gebied van energie, duurzaamheid, onderwijs en innovatie en het eerste Hydrogen Valley Airport project.
  • Luuk Buit, projectleider Waterstof en projectleider Warmte, Biobased Economy en Gas 2.0 bij de Provincie Groningen. Voorheen onderzoeker bij DNV KEMA Energy and Sustainability Research Lab en projectingenieur bij DNV GL.
  • Prof. Jarosław Sęp, hoogleraar werktuigbouwkunde, is voorzitter van de Subkarpatische regio Hydrogen Valley; vicerector voor ontwikkeling en bedrijfssamenwerking; en eerste vicerector van de Technische Universiteit van Rzeszów in Polen.
  • Prof. Jan-jaap Aué, directeur van EnTranCe – Centre of Expertise Energy en hoogleraar waterstoftoepassing binnen de energietransitie aan de Hanzehogeschool Groningen.
  • Prof. ing. Arturo de Risi, hoogleraar aan de Universiteit van Salento en voorzitter van het Nationale Technologische Cluster voor Energie in Italië.
Taal selecteren: