Dr. Beata Kviatek presenteert op het Europees Consortium voor Politiek Onderzoek

Dr. Beata Kviatek, senior onderzoeker bij EnTranCe | Centre of Expertise Energy en docent aan de International Business School, geeft deze week een presentatie over de ontwikkeling van de regionale waterstofeconomie in Noord-Nederland op de internationale conferentie van het European Consortium for Political Research. Het consortium is het toonaangevende wetenschappelijke genootschap op het gebied van onderzoek en onderwijs in Europa. Het verenigt meer dan 300 institutionele leden in bijna 50 landen, wat neerkomt op een wereldwijde gemeenschap van tienduizenden geleerden.

Kviatek presenteert in de sectie over energiebeleid, politiek en bestuur, waarin onderwerpen aan de orde komen als de wisselwerking tussen integratie en fragmentatie in het energiebeleid, afwegingen en synergieën tussen energiebeleidsdoelstellingen, of legitimiteit en acceptatie van ontwrichtende beleids- en technologische innovaties. Een van de panels in deze sectie, de onderzoeker een presentatie houdt, is gewijd aan de bespreking van de structuren van de opkomende internationale waterstofeconomie.

Positieve sociale effecten van de waterstofeconomie

In haar presentatie over de ontwikkeling van een regionale waterstofeconomie in Noord-Nederland wijst Dr. Beata Kviatek op het belang van het sociale aspect om de business case van de eerste Europese Hydrogen Valley tot een succes te maken. Zoals de provincie Groningen meldt, zullen de overeengekomen investeringen in de ontwikkeling van de regionale waterstofeconomie meer dan 9 miljard euro bedragen, waarmee naar verwachting zo’n 66.000 bestaande, terugkerende banen worden veiliggesteld en tussen de 25.000 (in 2030) en 41.000 (in 2050) nieuwe, terugkerende banen worden gecreëerd, alsmede tot 104.000 nieuwe, eenmalige banen tegen 2050. Dit positieve effect op sociaal gebied van de ontwikkeling van een regionale waterstofeconomie zal echter alleen worden bereikt als de sociale acceptatie van technologische innovaties, bijv. waterstoftechnologie, met inbegrip van de lokale acceptatie van wind- en zonneparkinstallaties aan land en voor de kust die nodig zijn voor de productie van groene waterstof, zal worden gewaarborgd.

© Afbeelding: still uit Hydrogen Valley – New Energy Coalition

Taal selecteren: