Deelname aan het waterstofdebat van Gasunie | blog door Lieke Kas

Zodra de uitnodiging binnen was, had ik eventjes paniek, maar ik voelde mij ook ontzettend vereerd. Op 4 maart 2021, mocht ik in Den Haag live deelnemen aan het waterstof debat, met negen andere studenten en vier (kandidaat-) Tweede Kamerleden, georganiseerd door Gasunie. In eerste instantie had ik mij aangemeld om het debat online te volgen, omdat deze nog wel eens van pas kon zijn voor het vak ‘In dialogue about energy’ van mijn master. Zoveel kennis had ik niet over dit onderwerp, dus ging ik gauw aan de slag om informatie te verzamelen.

De dag van het debat heb ik kort wat hoofdzaken over waterstof voor mijzelf opgesomd ter voorbereiding. Ook kon ik mij nog even inlezen over de kamerleden en de andere studenten die meededen aan het debat. Dit was voornamelijk handig tijdens het kennismakingsuurtje vooraf en de bespreking achteraf, want zo’n evenement is natuurlijk een fantastische mogelijkheid om je netwerk te verbreden. Zo heb ik een aantal medestudenten toegevoegd op LinkedIn, wat mij wellicht kan helpen in de toekomst!

Voorafgaand was er een ontspannen sfeer en mochten we wennen aan de set en onze plek in beeld. Ik zat helemaal vooraan en had ook al te horen gekregen dat ik mij als enige student in het begin van de uitzending mocht introduceren. Het debat zelf was natuurlijk een perfect moment voor de kamerleden om zich te promoten, gezien de verkiezingen die binnenkort plaats zullen vinden. Zo werd er op de vraag naar welke ‘kleur’ waterstof prioriteit zal hebben, verschillend geantwoord. GroenLinks en D66 willen zo snel mogelijk van blauwe waterstof (waarbij de uitstoot van CO2 wordt opgevangen en in de grond wordt gestopt) naar groene waterstof (wind- of zonne-energie wordt omgezet in waterstof waarbij geen CO­­­­2-uitstoot plaatsvindt) en zoals mr. Boucke van D66 zei: “Ik zou zo graag willen dat Nederland vooroploopt, dat we die koploperspositie pakken en dat wij de waterstofrotonde van Europa worden”. Terwijl de VVD streeft naar paarse waterstof, wat gemaakt kan worden van kernenergie. Wat betreft het creëren van een waterstofinfrastructuur zijn alle partijen het eens dat die er op korte termijn moet gaan komen. Het enige puntje van discussie die daarbij komt kijken gaat over investeringen. De VVD vindt dat er fondsen naar bedrijven moeten gaan die de opbouw van de infrastructuur op zullen pakken, terwijl GroenLinks vindt dat we dit soort investeringen niet afhankelijk moeten maken van derde partijen. Dit leverde interessante discussies en was ook voor mijzelf nuttig om de verschillende visies van de partijen aan te horen over dit specifieke, maar uiteraard zeer belangrijke onderwerp. Er keken wel meer dan 400 mensen online mee! Mocht je het debat terug willen kijken, dan kan dat via https://player.vimeo.com/video/519728982.

Fotograaf: Maarten de Kok

Desondanks dat ik mijzelf niet iets zie doen met waterstof in mijn toekomstige carrière, was het een mooie ervaring die ik iedereen zou aanraden mocht je ooit de kans krijgen. Toch ben ik blij meer over dit onderwerp geïnformeerd te zijn, want na mijn master is het de bedoeling aan het werk te gaan als Energy Strategist. Een mooie titel! Waar veel kennis voor nodig is, over verschillende onderwerpen met betrekking tot de energietransitie. Naast de studie schrijf ik mij daarom in voor verschillende webinars die online en gratis te volgen zijn. En daar zijn er zat van! Wie weet word ik nog eens voor een vergelijkbaar event uitgenodigd, wat leuk is, goed voor de ervaring en bijzonder in deze situatie waarin we juist geacht worden binnen te blijven en afstand te houden van anderen. Daarom raad ik het aan voor anderen om ook actief jezelf in te schrijven voor deze mogelijkheden.

Mijn naam is Lieke Kas en doe momenteel de master Energy for Society aan de Hanzehogeschool in Groningen. Wil jij meer te weten komen over mijn ervaring of heb je vragen over de master? Twijfel niet en connect met mij op LinkedIn!

Taal selecteren: