In een overvolle Energy Barn sprak Thomas Rau gisteren over zijn wereld en voornamelijk over zijn gedroomde toekomst zonder bezit. Meer dan 200 professionals en studenten hadden zich verzameld om de inspirerende lezing en het debat te volgen van architect en ondernemer Thomas Rau.
Hij begint zijn lezing met een illustrerend probleem, hij schetst de manier waarop hij zijn relatie probeert te redden ‘In 2030 stop ik met roken, in 2043 maak ik meer tijd en in 2050 beëindig ik voor 50% mijn buitenechtelijke relaties’. De zaal is gelijk wakker en moet lachen om deze belachelijke manier om een relatie te redden, maar volgens Rau is dit precies hoe wij duurzaamheid vormgeven, alles wordt uitgesteld in plannen voor later. We moeten nu veranderen en dat is soms ongemakkelijk en oncomfortabel.
Alles hier op aarde is tijdelijk, en dus moet er niet gebouwd worden voor de eeuwigheid maar moet er gebouwd worden met een oog op hergebruik vindt Rau. We leven in een gesloten systeem, grondstoffen zijn dus niet oneindig, alles is een limited edition en zo moeten we hier ook mee omgaan. Nieuwe gebouwen zijn altijd tijdelijk en moeten naast de nieuwe bestemmingsfunctie ook worden gezien als een opslagplek voor grondstoffen.
Zijn voorbeeld voor het vernieuwen van de verlichting op Schiphol spreekt het meest tot de verbeelding. Rau was gevraagd te adviseren om een zo duurzaam mogelijk lichtplan te krijgen voor de centrale hallen. Dit betekende: een groot oppervlakte en 24 uur per dag verlichting. In plaats van zelf op zoek te gaan naar een lamp koos hij ervoor om de producent te vragen: Ik wil graag licht afnemen. Door de vraag van de behoefte te stellen moest de producent er voor zorgen een zo goed mogelijk product te leveren. Uiteindelijk leverde het hele lichtplan een besparing van 44% op. Op dit moment hebben bedrijven en producenten de macht in handen en stellen zij de vragen terwijl de vraag moet voortkomen vanuit de behoeftes van de consument.
VPRO Tegenlicht
Eind 2015 maakte VPRO Tegenlicht een uitzending met Thomas Rau over het einde van bezit. Deze uitzending bekijk je hier.
Voor meer informatie over Barn Talks klik hier.
Over Thomas Rau
Thomas Rau is ondernemer, architect, innovator, inspirator en visionair. Zijn motto is ‘guided by the future’. Hij laat zich in al zijn handelen leiden door wat er in de toekomst nodig is en niet door wat op dit moment haalbaar is. Bij zijn woorden voegt hij ook daden; met zijn architectenbureau RAU heeft hij diverse innovaties en nieuwe standaarden opgezet op het gebied van CO2-neutraal, energieneutraal en energiepositief bouwen en recentelijk ook voor de circulaire architectuur.
“Van bezit naar prestatie, geen lampen maar licht, kortom, van eigendom naar eigenslim”. Hij stond aan de wieg van het concept Pay per Lux, waarbij geen lampen meer worden verkocht maar verlichting als dienst wordt aangeboden. Met een witgoedfabrikant en een woningcorporatie biedt hij de meest energiezuinige wasmachines en koelkasten op prestatiebasis aan sociale huurders aan. Voor de gemeente Brummen realiseerde hij onlangs een uitbreiding van het monumentale gemeentehuis – het eerste gebouw als grondstoffendepot waarin alle gebruikte materialen tijdelijk zijn opgeslagen en over twintig jaar kunnen worden hergebruikt.
Tijdens de jaarlijkse Dag van de Duurzaamheid benoemt het dagblad Trouw sinds 2009 een top 100 van meest invloedrijke mensen in Nederland op het gebied van Duurzaamheid. Vanaf de start van deze Duurzaamheidslijst is Thomas Rau steevast in de Top100 te vinden geweest, de laatste jaren zelfs steevast in de Top 10.