Barn Talk 1 februari | Bedrijven in de energie-file

Het elektriciteitsnet in Nederland raakt vol. De snelle toename van warmtepompen, laadstations, elektrificatie van bedrijven en industrie hebben geleid tot een explosie in de vraag naar elektriciteit. Tegelijkertijd is ook het aanbod van elektriciteit door meer zon- en windparken. Het elektriciteitsnet kraakt in zijn voegen en schiet soms te kort. Kan het net alle bedrijven op ieder moment voldoende energie leveren? Kunnen we dat met het huidige elektriciteitsnet ? En zo ja, hoe dan? Zo nee, wat kunnen we als bedrijven zelf doen om onafhankelijk hiervan te zijn? Dat zijn de vragen die centraal staan in de Barn Talk van 1 februari.

Groningen stroomt door

Eppie Silvius, projectmanager bij Gemeente Groningen en initiatiefnemer van ‘Groningen Stroomt Door’, vertelt tijdens de Barn Talk over het plan van de gemeente om bedrijven te helpen het huidige elektriciteitsnet beter te benutten. “Om vaart te houden in de energietransitie, moeten we het elektriciteitsnet niet alleen verzwaren maar ook anders gaan gebruiken. Wanneer vraag en aanbod beter zijn verdeeld, kan een nieuw bedrijf met een passend energieprofiel op een bedrijventerrein juist een goede aanvulling zijn.” Het doel van het project? Een bedrijventerrein of gebied creëren waar toekomstbestendig geïnvesteerd kan worden met een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor nieuwe bedrijven.

Onder leiding van Marcel Koenis, directeur Business Development bij EnTranCe – Centre of Expertise Energy, bespreken we succesvolle projecten op het gebied van netcongestie en verkennen we welke mogelijkheden bedrijven hebben. Vanuit Enexis neemt Greetje Bronsema deel aan het debat. Verschillende bedrijven van Bedrijvenvereniging West sluiten aan en delen hun ervaringen. Rosa Kappert, onderzoeker Systeemintegratie bij de EnTranCe, schuift aan als expert om te vertellen wat werkt in de praktijk, wat we tot nu toe geleerd hebben en hoe het beter kan.

De Barn Talk op 1 februari is gratis bij te wonen. Aanmelden is nodig om een plek te reserveren (vol = vol). Na de Barn Talk is iedereen welkom bij de aansluitende netwerkborrel inclusief drankjes en hapjes. De Barn Talk van 1 februari is in het Nederlands.

Datum: 1 februari 2023
Locatie: Energy Barn, Zernikelaan 17 (aanmelden verplicht)
Aanmelden: meld je hier aan
Livestream: de Barn Talk is ook te volgen via een livestream (http://tiny.cc/bedrijvenindeenergiefile)
Vragen stellen: vragen stellen tijdens de uitzending kan via deze chatbox

 

Taal selecteren: