Versnelling van de energietransitie door middel van Serious Gaming

Stel je voor dat je de mogelijkheid hebt om een burgemeester te zijn en een hele stad te veranderen naar een meer duurzame plaats, hoe zou je dan de vervuiling, de energetische productiviteit en het geluk van de bevolking in evenwicht brengen? Reis terug in de tijd en stel je voor dat je een superheld bent met superkrachten die de planeet kan redden van totale vernietiging. Hoe zou het voelen om controle te hebben over menselijke beslissingen en natuurkrachten die leiden tot koolstofvervuiling en andere effecten op het milieu?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van scenario’s die worden aangeboden bij het spelen van serious games, begrepen als games die bedoeld zijn om een doel te vervullen, om ideeën en waarden over te brengen en soms om de spelers te overtuigen. Ze maken deel uit van een heel genre van energiegerelateerde serious games die krachtige instrumenten bieden voor communicatie en educatie. Serious games over dit onderwerp zijn de afgelopen jaren exponentieel gegroeid en gediversifieerd, maar vooral dit soort games hebben de meeste vooruitgang geboekt in een online vorm.

Er zijn verschillende webplatforms beschikbaar voor het publiek en gratis die dienen als opslagplaats voor dit soort games, zoals Games4Sustainability of Gamepedia, gericht op academici, trainers, NGO’s, leerkrachten, studenten en iedereen die geïnteresseerd is in dit onderwerp.

Download hier het rapport, geschreven in het Engels.

 

“We-Energy Game” is een goed voorbeeld, een serious game die ingaat op de urgentie en de complexiteit van de levering van betaalbare energie uit hernieuwbare bronnen voor een hele stad. Tijdens het spel onderhandelen de spelers, vanuit hun respectievelijke rollen, welke energiebron ze willen gebruiken en op welke locatie, met als doel een dorp of stad energieneutraal te maken.

Op zoek naar innovatieve benaderingen om jongeren te bereiken, wier communicatieve paradigma meer interactief en participatief is geworden, krijgt het gebruik van serious gaming in het formele onderwijs steeds meer aandacht onder geleerden en praktijkmensen: ze kunnen vaardigheden en capaciteiten bevorderen, bijdragen aan de inhoudelijke ontwikkeling van complexe vraagstukken door inzichten uit verschillende disciplines te integreren, en leerervaringen mogelijk maken die in het echte leven niet mogelijk zijn. De paper “Accelerating the Energy Transition Through Serious Gaming: Testing Effects on Awareness, Knowledge and Efficacy Beliefs”, gepubliceerd door Dr.Tania Ouariachi en Dr. Wim Elving in het Electronic Journal of e-Learning, gebruikt “We-Energy Game” als een case study om te laten zien hoe het spel heeft bijgedragen aan de bewustwording en het begrip van de urgentie van energietransitie bij een groep van honderd Hanzestudenten -Nederlandse en internationale studenten die tot verschillende disciplines behoren zoals marketing, internationale communicatie en engineering. Het onderzoek laat ook zien hoe de game de effectiviteit van de studenten -de mate waarin zij geloven dat ze in staat zijn om specifieke taken uit te voeren om bepaalde doelen te bereiken- enigszins heeft vergroot, met name door het feit dat de game het teamwork en de dialoog tussen de spelers stimuleert.

Bron: Ouariachi and Wim (2020)

De meeste studenten zien het spel als een leuke activiteit en geven meestal de voorkeur aan dit soort interactieve oefeningen boven traditionele lesmethoden. De effecten op de feitelijke houding en het gedrag moeten echter nog worden gezien. Er is meer onderzoek nodig in dit domein. Daarnaast laten discussies zien hoe educatieve games op dit gebied nog een lange weg te gaan hebben om de hoge mate van betrokkenheid van commerciële games te bereiken.

Verwijs naar deze paper: Ouariachi, T., en Elving, W., 2020 Versnelling van de energietransitie door middel van Serious Gaming: Het testen van de effecten op het bewustzijn, de kennis en de doeltreffendheid van de overtuigingen. The Electronic Journal of e-Learning, 18(5), pp. 410-420, online beschikbaar op www.ejel.org.

Taal selecteren: